IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският премиер обеща да свие държавния дълг и да ограничи нажежената инфлация

Риши Сунак сигнализира, че предстои допълнителен кръг на фискално затягане през март

17:44 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Риши Сунак обеща да намали държавния дълг и да ограничи нажежената инфлация, докато излагаше приоритетите на своя кабинет за годината на фона на нарастващия брой стачки, проблемите в сектора на здравеопазването и слабите рейтинги на управляваща Консервативна партия в последните социологически проучвания, съобщава Bloomberg.

Икономическите цели попаднаха сред петте приоритета, очертани от премиера в първата му реч за годината. Сунак също така се ангажира да стимулира растежа на икономиката, както и да реши проблемите с имиграцията и предоставянето на здравни грижи.

„Това са приоритетите на хората“, изтъкна Сунак, добавяйки: „Това са приоритетите на вашето правителство. Или ще ги постигнем, или няма. Без трикове, без двусмислие: ние или работим за вас, или не”.

Сунак, който заема премиерския пост от около три месеца, се сблъсква с множество кризи, включително със сътресения в здравеопазването и железопътния транспорт, рекордното свиване на разходите за живот и икономика, която вече се намира в рецесия.

Великобритания се сблъсква с най-големия спад при стандарта на живот досега. Източник: Bloomberg Великобритания се сблъсква с най-големия спад при стандарта на живот досега. Източник: Bloomberg

Тъй като торите изостават от основната опозиционна Лейбъристка партия с повече от 20 пункта в последните проучвания, Сунак е притиснат да покаже, че разполага с план за изваждане на страната от кризата.

Даденото от Сунак обещание за свиване на националния дълг предполага, че премиерът и финансовият министър Джереми Хънт планират допълнителен кръг от фискално затягане през март, когато ще представят следващия бюджет. В есенното си изявление през ноември Хънт обеща, че дългът ще достигне връх през 2025-2026 г., преди да падне. Но новото обещание предполага, че финансовият министър ще трябва да започне да го намалява още през следващата година.

Инфлацията във Великобритания започва да се забавя спрямо ноемврийския пик. Източник: Bloomberg Инфлацията във Великобритания започва да се забавя спрямо ноемврийския пик. Източник: Bloomberg

Сунак се опитва да покаже, че се справя с предизвикателствата пред своята администрация. Министърът на здравеопазването Стив Баркли призна във вторник, че Националната здравна служба (NHS) е под „огромен натиск“, като болниците в Обединеното кралство призовават за спешни мерки, а пациентите са предупреждавани, че им предстои дълго време на чакане, преди да получат съответните грижи.

Забавянето на спешната помощ може да причини 500 допълнителни смъртни случая на седмица, според д-р Адриан Бойл, президент на Кралския колеж по спешна медицина.

Работническите стачки оказват влияние върху икономиката на Великобритания почти всеки ден от новата година. Източник: Bloomberg Работническите стачки оказват влияние върху икономиката на Великобритания почти всеки ден от новата година. Източник: Bloomberg

Ситуацията се влошава заради риска от нови стачки на медицински сестри и шофьори на линейки, недоволни от условията на заплащане.

Индустриалните проблеми допълнително парализират британската икономика. Стачката на служителите от железопътния сектор парализираха националната транспортна мрежа. Тези протести отразяват недоволството на хората от недостатъчното заплащане на фона на рязкото покачване на разходите за живот.

Сунак се противопоставя на исканията за по-високи заплати в публичния сектор, твърдейки, че те допълнително ще стимулират инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още