IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучери за закрила на интелектуалната собственост ще получат малки и средни предприятия

От 23 януари малките и средните предприятия ще могат да се възползват от безвъзмездна финансова помощ до 2350 евро

15:49 | 10.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Патентното ведомство на България и Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост започват кампания за безвъзмездна финансова помощ за малки и средни предприятия. От 23 януари всички фирми ще могат да кандидатстват за два вида ваучери от Фонда за малки и средни предприятия (Ideas Powered for Business) през 2023 г. Това съобщиха от Фонда, който е схема за отпускане на безвъзмездни средства, чиято цел е да подпомага правата на интелектуална собственост на МСП в ЕС.

„Ваучер 1“ ще възстановява до 90% от разходите за услуги за предварителна диагностика на обекти на интелектуална собственост на стойност до 1350 евро. На национално ниво приложимите разходи за тази услуга са 1500 евро.

Предварителната диагностика осигурява директен контакт между МСП и експерт по интелектуална собственост, с чиято помощ предприятието да идентифицира за кои свои активи може да получи закрила като интелектуална собственост. Интелектуалната собственост ще позволи на фирмата да защити бизнеса и продуктите си от недобросъвестно копиране или неправомерно използване от конкурентите.

„Ваучер 2“ ще покрива регистрацията на търговска марка и промишлен дизайн на национално, регионално, европейско и международно ниво за максимум 1000 евро. Процентът на възстановяване ще бъде 75% за търговски марки и дизайни, заявени на национално, регионално и европейско ниво и 50% за търговски марки и дизайни, заявени на международно ниво.

Кандидатите трябва да регистрират своето предприятие в страницата на Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) за Фонда за малки и средни предприятия, след което да изтеглят формуляр за заявка от менюто.

Предстои кампания и за „Ваучер 3“, който предвижда да се подпомагат МСП при получаването на европейски патент, както и „Ваучер 4“, насочен към придобиване на закрила за сортове растения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още