IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърският въпрос - най-голямото предизвикателство за новия президент на страната

Никос Христодулидис поема страна със силна икономика, коментира Бранислава Бобанац

20:39 | 15.02.23 г.

Кипърския въпрос зависи от много процеси, за чието решаване не са достатъчни само действията на новоизбрания президент на страната Никос Христодулидис, а глобалната обстановка, геополитическите предизвикателства в региона. И все пак това е най-голямото предизвикателство пред него. Останалите предизвикателства са икономиката, корупцията заради скандала за златните паспорти, който не е отшумял, миграция – Кипър е на първо място в Европейския съюз по миграционен натиск спрямо населението.

Това коментира Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Бобанац посочи, че Христодулидис има сравнително бедна политическа биография – като се има предвид и възрастта му. Той е бил говорител на правителството и външен министър, стана ясно от разговора.„Интересното е, че това са първите избори, в които той участва, и ги спечели“.

Събеседникът обясни, че Христодулидис е заложил на политика на неконфронтация – без нападки към опонентите, на обединение на страната и работа в интерес на страната и кипърския народ. „Това до голяма степен спечели избирателите“, изтъкна тя.

По думите на експерта посланията на Христодулидис са били много позитивни и насочени към решаване на всекидневните проблеми на кипърските граждани – острите икономически проблеми, борбата с инфлацията, справяне с последиците пандемичната криза.

„Христодулидис спечели и с визията си на правителство, което е с широко обществено приемане, с хора от различна политическа принадлежност“, заяви Бобанац.

Според госта досегашното правителство до голяма степен се е справило добре от икономическа гледна точка със здравната и инфлационна кризи. То има и приет План за възстановяване и устойчивост, стана ясно от разговора. „Христодулидис поема страна със силна икономика“, отбеляза събеседникът.

Бобанац коментира и обвиненията срещу Христодулидис, че е проруски настроен, тъй като не зае ясна позиция спрямо санкциите срещу страната по времето, когато беше външен министър. „В многобройните си изявления и в победната си реч категорично заяви, че Кипър следва своята западна политика. Заявката е за твърда прозападна ориентация на Кипър“, каза Бобанац.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още