IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Употребата на кокаин се е увеличила в цяла Европа

Най-високите нива на остатъци са открити в отпадни води в Белгия, Испания, Португалия и Холандия

18:17 | 22.03.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Употребата на кокаин се е увеличила в цяла Европа, показва проучване на отпадните води в целия Европейски съюз, публикувано в сряда и цитирано от Ройтерс. Най-високите нива на остатъци са открити в Белгия, Испания, Португалия и Холандия.

Проучването на базираната в Лисабон европейска агенция за мониторинг на наркотиците EMCDDA е най-голямото до момента и анализира ежедневните отпадни води във водосборните зони на пречиствателните станции, обслужващи около 54 млн. души в 104 европейски града.

То анализира проби, събрани за период от една седмица между март и април миналата година, за следи от кокаин, амфетамин, метамфетамин, MDMA/екстази, кетамин и канабис и установява, че употребата на наркотици е по-голяма, отколкото в предишни проучвания.

„Днешните разкрития от рекордните 104 града рисуват проблем с наркотиците, който е едновременно широко разпространен и сложен, като всичките шест вещества са открити на почти всяко място“, казва директорът на EMCDDA Алексис Гусдил в изявление.

Резултатите показват „продължаващо нарастване на открития кокаин“ - тенденция, наблюдавана от 2016 г. Освен това в повече градове се наблюдават следи от метамфетамин, известен също като кристал мет.

Над половината от 66-те европейски града с данни за 2021 г. и 2022 г. регистрират увеличение на остатъците от кокаин.

Кетаминът е включен за първи път в анализа за 2022 г. поради „признаци за повишена наличност на кетамин в Европа“. Най-голямо количество остатъци са открити в отпадни води в градове в Дания, Италия, Португалия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Ама кажи защо не си в Украйна до събратята ти, ами муфтиш държавата ни? Дезертьор ли си? Да или Не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: sssaaaМного обичам така, като ти затворят устата, бълваща москалски лъжи и пропаганда, да скимтиш жално! :) И не се притеснявай, ще наритаме и зypлите на господарите ти алкаголици, целия цивилизован свят се включи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Скъсан, недей ми вися в нета, ами хващай пътя за Родината ти. Защо си зарязал събратята ти в освободителната ви война? Дезертьори, тръгнал да реве само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: sssaaaДа, пРассия е първа в света по хероинозависими на глава, но иначе Европейските ценности са виновни, нали? Празна кратуна с топче вътре, че като дрънчиш, всички да те чуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
Такива са евроатлантическите ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още