fallback

Чарлз пристигна в Германия на първото си държавно посещение в чужбина

Визитата е част от усилията на Лондон за рестартиране на отношенията с Европа след Brexit

22:32 | 29.03.23 г.

Британският крал Чарлз беше посрещнат с военни почести пред Бранденбургската врата в Берлин в сряда в началото на първото си държавно посещение в чужбина, откакто стана британски монарх. То е част от усилията за рестартиране на отношенията с Европа след Brexit, предава Ройтерс.

Чарлз, който наследи майка си кралица Елизабет Втора като монарх през септември, трябваше да пътува първо до Франция, но отмени тази част от обиколката си заради ожесточените протести срещу новия пенсионен закон на президента Еманюел Макрон.

Фактът, че Чарлз избра Франция и Германия за първото си държавно посещение, още преди коронацията си през май, е важен „жест към Европа“, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който прие Чарлз и съпругата му Камила в Берлин.

„Днес, точно шест години след като Великобритания започна излизането си от Европейския съюз, отваряме нова глава в отношенията си“, допълни Щайнмайер.

По време на тридневното посещение в Берлин, Бранденбург на изток и северния пристанищен град Хамбург Чарлз ще има ангажименти, отразяващи проблеми пред двете страни като устойчивост и украинската криза, и също така ще почете миналото, съобщи Бъкингамският дворец.

В знак на уважение изтребители ескортираха самолета на Чарлз до Берлин, където той стана първият гостуващ държавен глава, който получава церемониален прием пред най-известната забележителност в германската столица, Бранденбургската врата, символ на разделението на страната по време на Студената война и на последвалото обединение.

Един от първите ангажименти на Чарлз в Берлин, подчертаващ интереса му към екологични каузи, беше форум за устойчиво развитие с обсъждане на теми от водорода и възобновяемите източници до декарбонизирането на индустрията, съобщи Бъкингамският дворец.

Там той се срещна с германските министри на външните работи и на икономиката, които са от Зелената партия, по-малкия партньор в трипартийната коалиция в страната, както и с бизнес лидери, представители на академичните среди и на гражданското общество.

„Днес, приятели и партньори, гледаме напред и затова започваме това държавно посещение съвсем съзнателно с тема, която е решаваща за бъдещето ни на тази планета“, каза Щайнмайер.

Той изрази благодарност към Чарлз, че е бил ангажиран с тези проблеми отрано.

„Днес също така се възползваме от вашата убеденост, Ваше височество“, каза Щайнмайер, който ще организира държавен прием в президентския дворец за кралската двойка по-късно през деня.

Рестартиране след Brexit?

Чарлз ще говори пред долната камара на германския парламент, Бундестага, в четвъртък в Берлин и ще се срещне с някои от един милион украинци, които намериха подслон в Германия от войната.

По-късно през деня той ще се срещне с представители на съвместния германско-британски военен отряд за демонстрация на колите им амфибия за изграждане на мостове в Бранденбург.

Щайнмайер каза, че е поканил Чарлз да посещение в Германия на погребението на Елизабет през септември м. г. Британското правителство взема крайните решения за такива държавни посещения, които са част от използването на „меката сила“ на монархията.

Пътуването беше ясен сигнал за стремежа на британския премиер Риши Сунак да рестартира отношенията с Европа, коментира Ананд Менън, директор на института за Великобритания в Changing Europe.

Но затопляне на отношенията с Европа след посещението може да се охлади, ако възникнат други проблеми след Brexit.

Великобритания отстъпи от пет място сред най-значимите търговски партньори на Германия на 11-а позиция през 2022 г. след Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 29.03.23 г.
fallback
Още от Свят виж още