IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и китайският министър на отбраната: Имаме силно военно сътрудничество

С Китай редовно обменяме информация и провеждаме съвместни учения, каза руският президент

10:48 | 17.04.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин се срещна с китайския министър на отбраната Ли Шанфу в Москва и двамата изразиха задоволство от военното сътрудничество между двете страни, които обявиха „безгранично“ партньорство, предава Ройтерс.

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с Путин в Москва миналия месец.

Русия и Китай предприеха действия да засилят икономическите, политическите и военните си връзки, след като Москва изпрати хиляди военни в Украйна през февруари 2022 г.

Кадри от срещата показаха Путин, който се ръкостиска с Ли, след което сяда на маса. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу също присъства на срещата.

„Работим активно чрез военните си министерства, редовно обменяме полезна информация, работим заедно в областта на военно-техническото сътрудничество и провеждаме съвместни учения“, заяви Путин.

Ученията се провеждат в далечния Изток и в Европа и включват сухопътни, военноморски и военно-въздушни сили, допълни той.

„Несъмнено това е още една важна област, която засилва изключителното доверие, стратегическия характер на отношенията ни“, каза още руският президент.

Украински сили намират все повече компоненти от Китай в руските оръжия, използвани в Украйна, заяви високопоставен представител в Киев миналия петък. Китай многократно отрече да изпраща военно оборудване в Русия.

НАТО и САЩ твърдят, че все още не виждат признаци Пекин да доставя оръжия на Москва.

Визитата беше първата на Ли в друга страна, откакто беше назначен за министър миналия месец.

„През последно време сътрудничеството между Русия и Китай във военната и военно-техническата област се развива много добре“, каза Путин и допълни, че това помага за засилването на регионалната сигурност.

Пекин съобщи за визитата на Ли в Москва миналата седмица, като заяви, че той ще се срещне с представители на отбраната, но не спомена за среща с Путин.

Ли е подложен на санкции от САЩ от 2018 г. насам заради покупката на бойни самолети и оборудване от основния оръжеен износител на Русия „Рособоронекспорт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още