IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Будапеща обвини Орбан, че тласка града до ръба на фалита

Унгарският премиер оряза приходите на големи градове в страната, ръководени от опозицията, начело със столицата

21:47 | 19.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгарската столица Будапеща прие пакет от съкращения за оцеляване, за да избегне фалит, а опозиционният кмет на града обвини правителството на премиера Виктор Орбан, че свива приходите за политическа изгода, пише Bloomberg.

В поредния сблъсък между националистическото правителство на Орбан и градове, водени от разпокъсаната опозиция в Унгария кметът на Будапеща Гергей Карачон заяви, че кабинетът му ще спре да плаща данъци на финансовото министерство на страната в усилията си да продължи да предоставя услуги, включително обществен транспорт и заплати за 27-те хиляди служители на градската администрация.

Решението следва политиките на Орбан, включително ограничаването на възможностите за вземане на заеми на Будапеща и увеличаването на вноската ѝ в националния бюджет до 58 млн. форинта (168 млн. долара) тази година. Той също така лиши общините от ключови приходи от източници като налози върху местния бизнес.

„Успешно преодоляваме кризи, които не бяха причинени от вътрешни политики“, заяви кметът на града с население от 1,8 млн. души, като даде за пример затруднения, породени от пандемията и кризата с цените на енергията. „Унгарското правителство видимо се посвети на враждебна политика към Будапеща“, допълни Карачон.

Управляващата партия Фидес на Орбан постигна голяма победа на парламентарните избори миналата година, която според критиците му е станала възможна и благодарение на лишаването от приходи на големите градове, ръководени от опозицията. Оттогава премиерът насочи държавна подкрепа, често финансирана с европейски средства за развитие, към центрове, които неговата партия контролира, но не направи същото за Будапеща и други големи градове.

Карачон заяви, че правителството на Орбан е пропуснало крайни срокове да предостави средства на Будапеща. Градът ще кандидатства за банков заем, за да поддържа ликвидността си, въпреки че такъв ход ще изисква одобрение от кабинета на Орбан.

Кметът заяви, че очаква дефицитът в общинския бюджет да нарасне до 76,1 млрд. форинта през август спрямо 32,1 млрд., прогнозирани през юни.

Фидес отговори, като заяви, че „лошото управление на града“ е причината за финансовите затруднения на Будапеща. В съобщение на страницата във Facebook на управляващата партия се посочват примери с провалени обществени поръчки и търгове за изгубени приходи, както и растящите разходи по някои инвестиции заради забавяне на изпълнението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още