fallback

Хранителните банки в САЩ трябва да подпомагат все повече хора

Намаляването на помощите за храна изправя много семейства с ниски доходи на ръба

17:37 | 07.05.23 г. 1

Опашката пред хранителната банка на Американския червен кръст в Бостън в съботната сутрин се простира по дължината на две футболни игрища. В някои дни броят на хората, които търсят храна от банката, надхвърля броя им от най-тежките периоди на пандемията. През април броят на хората е бил вторият най-голям от отварянето на банката през 1982 г., според директора ѝ Дейвид Андре.

Организацията, подобно и на другите хранителни банки в цялата страна, е залята от молби за помощ, откакто получателите на ваучери за храна получиха двоен удар: изтичането на временното увеличение на обезщетенията, въведено по време на пандемията, и ръстът на цените на хранителните стоки, които са с 24% над нивата от времето на COVID, пише Bloomberg.

„Това е планината на глада – инфлацията и прекратяването на пандемичните помощи. Хората наистина се сриват“, посочва Андре.

Около 32 млн. американци са засегнати от намалението на месечните помощи за купони за храна в края на февруари, средно с около 90 долара на човек, въпреки че за някои домакинства намаленията са значително по-големи.

Сега много повече американци гладуват, отколкото в пика на пандемичната помощ. Около 24,6 млн. възрастни не са имали достатъчно храна в началото на април срещу 16,7 млн. през същия месец преди две години, изчислява Бюрото за преброяване на населението.

Същевременно републиканците настояват за нови ограничения върху хранителните помощи и съкращения на програмите за сигурност в замяна на повишаването на тавана на дълга на САЩ.

Цените на храните поскъпват най-силно от всички категории потребителски стоки, с изключение на енергията. Това натоварва непропорционално бедните американци, които отделят по-голям дял от ресурсите си за основни разходи.

Само през първото тримесечие световният производител на храни Nestlé SA отчете повишаване на цените в Северна Америка с 12,4% в сравнение с миналата година. Unilever Plc повиши цените с 13,4% в световен мащаб в хранителния си отдел.

Мелиса Лопес, 40-годишна жена с увреждания в Бостън - с бъбречна трансплантация и две деца у дома, е започнала да ходи в хранителната банка веднъж-два пъти седмично, откакто помощите ѝ са намалени. Тя също така ограничава месото въпреки апетита на децата ѝ.

Нарастват опасенията за рецесия, което увеличава опасността за домакинствата на ръба. Икономисти от Morgan Stanley казват, че намалението на помощите вече оказва влияние върху икономическия растеж. Те прогнозират годишен удар от 50 млрд. долара върху разполагаемия доход.

Програмата за допълнителна хранителна помощ или SNAP, както са официално известни купоните за храна, предоставя на семейства и лица с ниски доходи помощи, заредени в карта, която може да се използва за закупуване на храна и безалкохолни напитки. Помощите представляват около 12% от продажбите на храни и напитки в САЩ, което ги прави важен източник на приходи за супермаркетите.

Анализ на Moody's прогнозира, че супермаркетите са компенсирали загубата на продажби след повишаването на цените благодарение на тези помощи, като са отклонили тези разходи за сметка на други търговци на дребно.

Все още не са налични национални данни за хранителните банки. Статистиката сочи обаче, че обажданията до местните линии за обществена помощ 211, които искат да бъдат препратени към хранителна банка, са скочили с 9,8% от 1 март до 16 април в сравнение с двата месеца преди намаляването на обезщетенията в засегнатите щати, според анализ на Вашингтонския университет и Изследователската лаборатория за здравна комуникация на Сейнт Луис.

Регионалната хранителна банка в Гейнсвил, Вирджиния, крайно предградие на Вашингтон, съобщава, че през април семействата, които подпомага, са се увеличили с 90%. Хранителната банка на Централна Пенсилвания, която доставя на 1100 местни по-малки банки в селски райони, отчита 10% ръст на търсенето през март. В банка от Южно Колорадо молбите за помощи са се увеличили с 20%.

Дори с помощта на хранителна банка Никол Серваник, 45-годишна самотна майка, която работи като управител на дискаунт магазин, от Пуебло, Колорадо, казва, че е ограничавала храненията си, за да може децата ѝ да тренират спорт след училище, както и да пести енергия.

Нейтън Спрингър, пенсиониран полковник от армията, който е президент и главен изпълнителен директор на базираната в Колорадо Спрингс Care and Share Food Bank, казва, че неговата организация отчита повече заявки за хранителни стоки от семейства на военни, учители, медицински сестри и семейства, в които всички възрастни работят, но които са засегнати сериозно от съкращенията на помощите.

„Виждали сме млади служители на пълен работен ден, които за първи път са изправени пред трудни решения: Ще купим ли храна или ще платим сметките си за комунални услуги?“, посочва Спрингър.

Средната помощ за храна, която замени финансовите пандемични помощи, на човек се увеличи от 121 долара на месец преди пандемията до 256 долара през януари. Темповете на инфлацията при храните поставят извънредно бреме върху много получатели на помощи. В повечето случаи купоните покриват малка част от разходите им, а семействата, които са на ръба на финансовата пропаст, от години зависят от допълнителни хранителни помощи.

„Предстои ни голям период на приспособяване през следващите месеци“, коментира Спрингър. За семействата, които неговата хранителна банка подпомага, „няколкостотин долара по-малко на месец са много“.

Хедър Томас, 48-годишна майка с увреждания на четири деца в Сентървил, Вирджиния, омъжена за безработен ветеран от военновъздушните сили, казва, че внезапно е загубила почти 600 долара месечни помощи, което силно е обезпокоило семейството ѝ. Семейството е въвело хранителни дажби, за да има храна за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 07.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още