IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният излишък на САЩ се свива с 43% заради спад на данъчните приходи

Излишъкът за април възлиза на 176,2 млрд. долара в сравнение с 308,2 млрд. долара преди година

22:15 | 10.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бюджетният излишък на федералното правителство на САЩ за април е намалял с 43% спрямо предходната година заради спад при данъчните приходи за месеца, през който домакинствата трябва да се подадат годишните декларации, съобщава Bloomberg.

За първите седем месеца на фискалната година бюджетният дефицит достига 924,5 млрд. долара - повече от два пъти спрямо същия период на 2022 г., показват нови бюджетни данни, публикувани в сряда от Министерството на финансите.

По-ниските нива на приходи - включително намалените трансфери от Федералния резерв - и по-големите разходи по лихви върху държавния дълг, образованието и социалното осигуряване са сред факторите, които движат разширяването.

Излишъкът за април възлиза на 176,2 млрд. долара в сравнение с 308,2 млрд. долара преди година, което представлява спад от 43%. През април 2022 г. рекордното увеличение на приходите доведе до ръст на месечния излишък, подпомогнат от по-високите капиталови постъпления благодарение на ралитата на финансовите пазари през 2021 г. Разпродажбите на пазарите през 2022 г. означава голям относителен спад на тези приходи за настоящата година. Календарно коригиран, излишъкът през април достига 260 млрд. долара, което е спад от 72% на годишна база.

Политиката на Фед също засяга бюджета по друг начин: паричните преводи на централната банка към министерството са заличени. Това е така, защото Фед плаща много по-високи лихви на търговските банки за резервите, които те съхраняват в регулатора, докато лихвите, които трупа от облигации, с които се запаси по време на количественото облекчаване, остават относително ниски. Трансферите на печалби от Фед към Министерството на финансите се сринаха с около 70 млрд. долара за фискалната година, която започна на 1 октомври.

САЩ отчитат 43% спад в бюджетния излишък на федералното правителство през април заради понижените приходи от данъци. Източник: Bloomberg САЩ отчитат 43% спад в бюджетния излишък на федералното правителство през април заради понижените приходи от данъци. Източник: Bloomberg

Свиващите се приходи правят по-трудно за Министерството на финансите да остане в границите на определения федерален дълг, които министерството достигна през януари. Министърът на финансите Джанет Йелън по-рано този месец предупреди, че ресорното министерство може да изчерпи средствата около 1 юни, ако Конгресът не вдигне или премахне тавана.

Лихвените плащания по непогасения дълг през първите седем месеца на фискалната 2023 г. възлизат на 460,3 млрд. долара, което е увеличение от 31% спрямо същия период на миналата година. Този разход нарасна, тъй като Фед вдигна референтния си лихвен процент, за да се бори с инфлацията, принуждавайки правителството да плаща по-висока възвръщаемост на купувачите на американски държавни ценни книжа.

Междувременно разходите на Министерството на образованието се увеличават с 55% до 133,7 млрд. долара през първите седем месеца на фискалната година, отчасти поради разходите, свързани с програмата за опрощаване на заеми на администрацията на президента Джо Байдън.

Плащанията на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) за покриване на вложителите във фалиралата Silicon Valley Bank и Signature Bank добавиха 41 млрд. долара към разходите към края на април, споделят служители на Министерството на финансите по време на пресконференция. Очаква се обаче този разход да бъде покрит от таксите, плащани от банките-членки на FDIC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007, тъй е зелков скоро и до 90% мое да стигнат, важното е репортажите на медиите в развития свят да започват с твърденията, че за всичко това е виновин Путин! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk... ти па половината , около 90% са така ... само 10% си седят по върховете на небостъргачите и се плицикат по басейните в резиденциите ... :))) ... най ме е кефело , как започват репортажите в рассийските телевидения за архи вразите в хамерика ... винаги с мост под който има бездомници и/или магистрала с телени огради и гето , на заден фон небостъргачи ... железарчета сте изрожденчетата ... паметника ще го бишнем , да си знаеш !! просийката я давам за положителен пример на профицит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007 зелкич, обърка статията, тази не е за Русия, а за УСАто дето минималната почасова ставка е повече като пари отколкото един месец работа на минимална работна заплата в РФ, но пък половината население живее в каравани и на палатки под мостовете, даже без външна тоалетна... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 11 месеца
До: Achtung ... абзац трети "по-големите разходи по лихви върху държавния дълг, образованието и социалното осигуряване са сред факторите, които движат разширяването" ... над 80% от бюджетите на тези ведомства са за заплати ... в началото на годината увеличиха минималните заплати ... и все пак тя се върти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
Achtung
преди 11 месеца
Да така е, ама аз използвах цитат от статията, а ти говориш, че небето е синьо. Долу горе е същото, когато под статия за американския дефицит, споменеш руски заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 17
zelka007
преди 11 месеца
До: Achtung ... добро заглавие е също : два дена х 8 часа работа в УСАто на минимална почасова ставка , е повече като пари отколкото един месец работа на минимална работна заплата в РФ . подзаглавие : всичко върви по план , както би казал един щастлив дядо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Achtung
преди 11 месеца
Вариант за заглавие на същата статия "За първите седем месеца на фискалната година бюджетният дефицит достига 924,5 млрд. долара - повече от два пъти спрямо същия период на 2022 г."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още