IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис комфортно ще управлява сам в 8-партийния гръцки парламент

Бившият премиер искаше да получи по-добра и силна подкрепа, за да управлява самостоятелно, коментира Лъчезар Вълев

18:58 | 26.06.23 г.

Консервативната партия „Нова демокрация“ в Гърция спечели убедително парламентарните избори в неделя. Така бившият премиер Кириакос Мицотакис получи втори мандат. По последни данни вероятно ще има 158 места в 300-местния парламент и комфортно ще управлява сам. Парламент от 8 партии чака страната и още днес кабинетът на Мицотакис ще положи клетва. Това каза Лъчезар Вълев, журналист от БНР ,,Хоризонт'' в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той определи победата на ''Нова демокрация'' като „безапелационна, очаквана и категорична“.

"Мицотакис искаше да получи по-добра и силна подкрепа, за да управлява самостоятелно, разчитайки на стъпаловидния бонус, който победителят получава - допълнителни 50 места в парламента", посочи гостът.

Вълев коментира и формулата за успеха на Мицотакис. Според него тя се базира на няколко много важни стъпки.

„На първо място е задълбоченият анализ на резултатите от вота през май. Друга предпоставка е самият обществен климат и ''въздухът'', който получиха като победители след вота през май, който им даде възможност спокойно да осмислят и да начертаят приоритетите си“.

Като друг важен момент за победата може да се отбележи и фактът, че за целия си 4-годишен мандат и през тримесечния предизборен период ''Нова демокрация'' успя да артикулира най-общите социални и икономически притеснения на гърците и да ги обясни. 

''Ако се върнем към вече изминалия 4-годишен мандат на Мицотакис, той заложи много на привличането на чуждите инвеститори, намаляване на данъците, борба с продължаващата висока на европейско и балканско ниво безработица в страната. Това, което можем да очакваме, е още от същото, а нещо като конкретика е увеличаване на заплатите, особено на минималната работна заплата до 950 евро, сваляне на данъците и закрепяне на гръцката икономика'', коментира събеседникът.

По думите му политиката, която може да се очаква от опозиционните партии в парламента, е да бъдат сериозно критични към ярките десни мерки, които предприема консервативната ''Нова демокрация'' и евентуално търсене на някаква конфронтация, която да вдигне цената им сред избирателите. 

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още