IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове, изкуствен интелект и кози се впускат в битка с горските пожари

Екипите за управление на извънредните ситуации и бедствията използват дронове, които могат да засекат пожари по-рано и дори съживяват традиционни практики

13:00 | 28.08.23 г. 3
Пожарникари се опитват да угасят пожари близо до Александруполис. Снимка: EPA/DIMITRIS ALEXOUDIS
Пожарникари се опитват да угасят пожари близо до Александруполис. Снимка: EPA/DIMITRIS ALEXOUDIS

Докато планетата продължава да се затопля, расте и списъкът на държавите, засегнати от горски пожари. Турция, Гърция и Испания се борят с пламъците тази година, а пожарът в Хаваи този месец отне живота на поне 115 души и разруши град Лахайна. Канада е в разгара на исторически сезон на горски пожари, като над 15 млн. хектара са изгорели. 

В Европа – най-бързо затоплящият се континент заради климатичните промени, огнеборците проучват нови начини да се борят с чудовищните пламъци, пише Bloomberg. Екипите за управление на извънредните ситуации и бедствията използват дронове, които могат да засекат пожари по-рано и дори съживяват традиционни практики, като използване на овце и кози за паша на тревата.

Ето и някои от най-иновативните решения за борба с горските пожари.

Дронове

Дроновете се използват все по-често на фронтовата линия.

Домингос Ксавиер Виегас – професор в Coimbra University в Португалия, който специализира в изучаването на горските пожари, казва, че в цяла Европа се използва дрон технология, за да се картографира растителността, да се идентифицират зони с висок риск, да се проследяват горските пожари, да се събират данни и да се доставя вода по време на пожарите. Разработват се и по-големи дронове, някои от които амфибии, които да действат като въздушни танкери или носещи маркучи. Тези роботи за борба с огньовете може да разпръскват вода и огнезащитни материали на по-големи разстояния и по-големи зони.

Това може и да спаси живота на огнеборците, които иначе трябва да се приближават „твърде близо до пожарите“, казва Кенет Гайпел, основател на датската компания за дронове Robotto. Гайпел основава Robotto през 2019 г., след като вижда опустошенията, оставени от рекордните пожари в Швеция, Гърция и Калифорния година по-рано. Той чувства, че пожарникарите нямат данните, нужни, за да определят къде са пожарите и да се борят с тях още на най-ранен етап.

Докато сателитните снимки идват със закъснение, дроновете могат да идентифицират дим или сигнали за нагряване в реално време, да предупреждават властите за пожарен контрол и да изчисляват позиции, размер и интензивност на пламъците, казва Гайпел.

Изкуствен интелект

Цялата тази нова информация изисква по-голяма обработка на данни. Сензорите на дроновете улавят повече данни, отколкото човек може да обработи в реално време, без да използва инструменти с изкуствен интелект, казва Гайпел.

През 2022 г. Световният икономически форум стартира инициатива с изкуствен интелект и машинно обучение, наречена FireAid. Пилотният проект, започнат в Турция в началото на най-тежките в историята на страната горски пожари през 2021 г., показа, че тези инструменти могат да намалят времето за реакция и риска за пожарникарите.

3D обучение

Схемите за обучение на огнеборците също стават все по-високотехнологични, а сътрудничеството се засилва, докато пожарните в различни страни сравняват най-добрите си практики.

В Каталуния Pau Costa Foundation е създала 3D система, която позволява на стажанти и противопожарни екипи да преминават през сценарии за извънредни горски пожари. Този т.нар. „дигитален пясъчник“ помага на обучаващите се да визуализират поведението на горски пожар и да практикуват стратегии за управление на огъня – подготовка, която може да бъде особено полезна за пожарникарите в северноевропейските страни.

„Това е нещо, което големи космополитни градове като Лондон никога не са изпитвали досега“, казва Сами Голдбром, командир на група в Лондонската пожарна бригада (LFB). „Но изглежда има вероятност да го изпитаме в обозримо бъдеще“.

Англия отчете най-лошия си сезон от горски пожари миналата година: 19 юли 2022 г. беше най-натовареният ден за LFB след Втората световна война. Оттогава тя установява връзки за обучение с Австралия, Гърция и Испания.

Роботи за почистване на растителност

Най-добрият начин за справяне с горските пожари е на първо място да се предотврати възможността да се случат. Ето защо селективното унищожаване на дървета и по-малки растения е важен аспект за намаляване на риска от горски пожари.

Затова се разработват роботи за почистване на растителността, които могат да премахнат потенциална „храна“ за горски пожар. Такива устройства се разработват и ще работят заедно с дронове, казва Виегас. Дроновете очертават зоните с висок риск отгоре, а механичните пехотинци премахват растителността в тези зони.

Пожарни стада

Докато роботите за почистване на растителност станат по-рентабилни от търговска гледна точка, някои органи за управление на пожарите разчитат на вековна пасторална техника: водят овце и кози да вършат същата работа.

В Каталуния така наречените „пожарни стада“ – овце или кози, които пасат в горите, за да почистят растителността – се завръщат. През 2016 г. стартира проект за възраждане на тази традиция, като се започва с малък пилотен проект от само 48 хектара в района на Баш Емпорда в Каталуния. До 2022 г. проектът се е разширил до 651 хектара.

Каталуния е едно от малкото места на планетата, където мерките за предотвратяване на пожари са обърнали тенденцията към увеличаване на пожарите, посочва Марк Кастелну, командир на отдела за инциденти с горски пожари и анализатор в Каталунската противопожарна служба. През 90-те години около 13 500 хектара са изгаряли в горски пожари всяка година – приблизително 1% от горите в региона, казва той. Оттогава тази площ е намаляла средно до между 1200 и 1500 хектара всяка година.

Но дори и най-добрите стратегии за ограничаване на пожарите не отричат колко неотложно е да се намалят емисиите от парникови газове, за да се предотврати влошаването на риска от пожар. „Ако огънят има горяща мощност над 10 хил. киловата на квадратен метър, той не може да бъде потушен, без значение колко ресурси влагаме“, казва Кастелну. Някои от горските пожари в Европа през последните години са с шест пъти по-голям интензитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 8 месеца
То не било Европата бе смраддни, било Арктика https://youtu.be/sEJjgW-qA0k?si=vIeAQCbwb0jMcdyc The Arctic is warming 4 times faster than rest of Earth
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 8 месеца
E тва е смраоднята псевдожурналистическа. За едните стотинки ще участват в унищожението на бъдещето на децата си. https://въвъвъ.bitchute.com/video/G3NWICM6sNA/ WARMING FASTER THAN THE REST OF THE WORLD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 8 месеца
"В Европа най-бързо затоплящият се континент заради климатичните промени" - АБЕ! Вие сте абсолютно НЕНОРМАЛНИ! Няма срам за пропагандичката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още