IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата свобода в България отново намалява

Спадът за втора поредна година връща с десетилетие назад нивото на страната

13:58 | 19.09.23 г.
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

България се нарежда на 43-то място сред 165 държави и територии по критериите на икономическа свобода. Индексът показва спад в класацията за страната и продължава да намалява според изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и канадския институт Fraser.

Изданието “Икономическа свобода по света - 2023” е базирано на данни за индекса от 2021 г. – най-новите международно сравними данни за всички страни, уточняват от ИПИ. Средният резултат за страните по света е 6,77 точки (от максималните 10), колкото и този от предходната година.

Икономистите посочват, че за втора поредна година Covid-19 остава най-голямата катастрофа за икономическата свобода, изтривайки десетилетие развитие и разширяване на свободата в световен мащаб.

За първи път в историята на индекса Хонконг отстъпва първата позиция заради опитите на Китайската комунистическа партия да контролира частния сектор, ограничавайки  практически всички свободи - икономическа, гражданска и политическа. Първенец в тазгодишното издание на индекса е Сингапур, а втората позиция остава за Хонконг, но очакванията са дългогодишният лидер да пада още в следващите години. В Топ 10 влизат още Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Ирландия, Дания, Австралия, Великобритания и Канада. На дъното остава Венецуела.

Къде е България 

Изследването класира България на 43-то място, а оценката за икономическата свобода в страната намалява. Резултатът по данните от 2021 г. е 7,46 точки (от максималните 10 точки), което е спад с 0,23 точки спрямо предходното издание (ревизирано).

В класирането на включените в изследването държави България дели една позиция с Бахрейн и е между Южна Корея и Ямайка.

В миналогодишното издание България се класира по-напред в подреждането на включените държави основно заради по-разхлабените ограничителни мерки при започването на пандемията, но и тогава резултатът на България е по-нисък в сравнение с предходното издание. Със спада за втора поредна година нивото на икономическата свобода в България се връща с десетилетие назад. На практика обаче, за поредна година виждаме, че силните аспекти в икономиката на страната остават високо оценени, а най-слабите изобщо не се подобряват.

Източник: ИПИ Източник: ИПИ

Къде България се представя добре

България има някои котви, които устойчиво осигуряват стабилност през годините и реално показват високи оценки и добро място в класацията на индекса. Такива са ниското подоходно облагане (плосък данък), стабилните пари (валутен борд), ниските мита (членство в ЕС) и свободното кредитиране (голям брой банки).

Кои са проблемите

В най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“ – липсва чувствително подобрение. Резултатът е 5,81 точки, или с 0,06 точки повече от показателя на индекса в миналогодишното издание, въпреки ниската база. Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. Така, докато в останалите страни членки на ЕС оценките са около 8 точки, резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай и Молдова, посочват от ИПИ. 

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата.

Източник: ИПИ Източник: ИПИ

Защо свободата е важна

Индексът изследва връзката между свободата и различни аспекти на икономическия и социален живот и илюстрира разликите в развитието между най-свободните – една четвърт от държавите (41 страни) и най-несвободните – също толкова.

В страните с икономическа свобода брутният вътрешен продукт на човек от населението е близо осем пъти по-висок; доходът на най-бедните в тях (10% от населението) е също над осем пъти по-висок в сравнение с несвободните. Продължителността на живота в страните с икономическа свобода е с 16 години по-висока, детската смъртност е девет пъти по-ниска, нивото на бедност също е много по-ниско. Хората в свободните държави считат себе си за по-щастливи, отбелязват икономистите на ИПИ.

Източник: ИПИ Източник: ИПИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още