IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин льо Пен се изправя пред съда заради обвинения в злоупотреба с пари на ЕС

Прокуратурата в Париж е приключила разследване, което започна през 2016 г., обвинени са и 23-ма членове на партията ѝ

22:51 | 22.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Марин льо Пен. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Марин льо Пен. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Прокуратурата в Париж заяви в петък, че лидерът на крайната десница Марин льо Пен и още 23-ма членове на нейната партия трябва да бъдат изправени пред съда заради предполагаема злоупотреба със средства на Европейския съюз (ЕС). С това парижката прокуратура финализира седемгодишно разследване.

Разследването започна през декември 2016 г., за да установи дали тогавашният Национален фронт е използвал пари, предназначени за парламентарни сътрудници на ЕС, за да плаща на служители, които са работили само за партията.

На депутатите от ЕС се отпускат средства за покриване на разходи, включително за техните асистенти, но не се предвижда тези пари да се използват за партийни разходи.

Прокуратурата съобщава, че е направена проверка на около 49 асистенти за период, обхващащ три мандата на парламента на ЕС от 2004 г. до 2016 г. Поводът е доклад на Европейския парламент (ЕП), който е забелязал, че някои асистенти са заемали високи постове в партията на Льо Пен - сега известна като "Национален сбор" (RN), което е несъвместимо с работата им в парламента на пълен работен ден.

RN отрича да е извършила каквото и да било нарушение.

"Оспорваме тази позиция, която изглежда е погрешно разбиране за работата на опозиционните депутати и техните помощници, която е преди всичко политическа", заяви партията в изявление за АВС.

Льо Пен се изправи два пъти срещу Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори във Франция - през 2017 г. и 2022 г., и се смята за фаворит на следващия вот през 2027 г.

Тя е изправена пред потенциална присъда от 10 години затвор, глоба от един милион евро и - тъй като е изборно длъжностно лице - лишаване от право да заема публична длъжност за 10 години, ако обвиненията се докажат, съобщават от прокуратурата.

Съдиите ще трябва да решат дали да приемат искането на прокуратурата за съдебен процес, или не.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още