IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд за рисков капитал на НАТО е алтернатива на Китай за стартиращи компании в отбраната

Ръководеният от САЩ фонд увеличава финансовото си влияние върху компании с помощта на "мултисуверенни" рискови инвеститори

10:30 | 25.09.23 г.
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Подкрепен от НАТО фонд за рисков капитал на стойност 1 млрд. евро планира да инжектира средства в стартиращи компании в областта на отбраната, за да подсили технологичното предимство на военния алианс начело със САЩ и да парира конкуренцията от Китай, пише Financial Times.

Иновационният фонд, който беше създаден миналата година, цели да запълни празнината във финансирането на компании, работещи върху технологии с военно предназначение, на фона на опасенията, че западните стартъпи не разполагат с финансовата сила, предоставяна от Пекин на собствените му компании.

„Липсва рисков капитал за дълбоки технологии, особено в Европа“, казва пред FT Дейвид ван Веел, помощник генерален секретар на НАТО. „Искаме да осигурим повече капитал на наша страна, за да инвестираме в тези компании и да предотвратим възможността те да се обърнат към китайски инвеститори“, допълва той.

Базираният в Нидерландия фонд ще се съсредоточи в области като изкуствен интелект, Космос и биотехнологии и е изправен пред ограничения да инвестира в оръжия. Наемането на хора за групата е било по-лесно от очакванията, казва Каус Хомелс, президент на Nato Innovation Fund и ветеран в рисковите инвестиции, основал европейската компания Lakestar.

"Най-голямата изненада за мен беше приемането и мисията привлече много хора. Това нямаше да се случи преди пет-шест години“, отбелязва той.

23 членове са се включили във фонда, който според НАТО е първият „мултидържавен“ фонд за рискови инвестиции, казва Ван Веел, който отговаря за нововъзникващите предизвикателства пред сигурността. Швеция, която е в процес на присъединяване към НАТО, също планира да участва.

Но САЩ, които имат най-големия бюджет за отбрана от всички страни, са решили да не инвестират във фонда засега. Пентагонът следи фонда и може да го подкрепи със средства по-късно, казва Фиона Мъри, заместник председател на NIF и преподавател в Масачузетския технологичен институт. През последните години Вашингтон увеличава инвестициите в стартиращи компании, произвеждащи военни технологии.

Китайските разработки на чувствителни технологии се превръщат в област на нарастваща тревога за Запада през последно време. Миналия месец американският президент Джо Байдън обяви забрана за американски инвестиции в някои критични технологични индустрии в Китай.

Фондът е наел екип от инвеститори, включително управляващия партньор Андреа Траверсън, преди това част от британската компания Amadeus Capital Partners, за да ръководят дейностите му.

НАТО създава фонда си в момент, когато рисковите капиталисти са привлечени от сектора на отбранителните технологии, въпреки че преди това го избягваха. Но войната в Украйна променя възприятията и улеснява набирането на средства.

Европейският стартъп в сектора на отбранителните технологии Helsing набра този месец 209 млн. евро за разработването на софтуера си, който е използван за подкрепа на армиите, още един пример как секторът не се вписва в по-широкото забавяне на рисковите инвестиции.

При презентациите пред компаниите фондът на НАТО подчертава вниманието върху задействането на технологии и връзки сред различни министерства на отбраната. Фондът се надява първите инвестиции да улеснят използването на пионерски технологии в алианса.

Но фондът изключва инвестициите в стартъпи, които произвеждат офанзивни оръжия или в компании за рисков капитал, които притежават такива фирми.

Тази „етична червена линия“ за инвеститорите бавно се променя в САЩ след нашествието на Русия в Украйна и най-големите фондове за рисков капитал като Sequoia Capital и Andreessen Horowitz започват да предоставят капитал на стартъпи, произвеждащи оръжия и системи за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още