IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатото кралско семейство в Европа управлява империя за 300 млрд. долара

Днес финансовата империя зад принца на Лихтенщайн Ханс-Адам II процъфтява от основната си сфера на експертиза: управление на парите за най-богатите в света

11:19 | 29.09.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Кралското семейство на една от най-малките държави в света оглавява династия с милиарди долари, чиито корени започват преди почти 1000 години и която е оцеляла във войни, наводнения и скандали.

Днес финансовата империя зад принца на Лихтенщайн Ханс-Адам II процъфтява благодарение на основната си сфера на експертиза: управление на парите за най-богатите в света, разказва Bloomberg.

LGT Group – компанията за частно банкиране и управление на активи на кралското семейство, отчете рекордни активи под управление миналия месец от почти 306 млрд. швейц. франка (334 млрд. долара) към 30 юни, което е с 6% повече спрямо края на миналата година.

Базираната във Вадуц компания този месец приключи с покупката на бизнеса за управление на фондове на Abrdn в Обединеното кралство и Джърси, добавяйки ги към поне три други външни инвестиции от 2021 г. насам.

„Продължаваме да се оглеждаме“, казва 58-годишният Оливие дьо Перего, главен изпълнителен директор на LGT Private Banking, в скорошно интервю. „Засега обаче се фокусираме основно върху органичния растеж“.

Удвоени активи под управление

Бързият растеж на LGT отразява своеобразно завръщане за Лихтенщайн – малката държава в Алпите с население от 39 хил. души, която преди се нареждаше сред най-известните данъчни убежища в света.

Близо вековната компания е увеличила над двойно активите си под управление и оперативната си печалба през последното десетилетие, възстановявайки се от разпадането на бизнеса си, след като САЩ и други страни се насочиха към офшорни финансови центрове след финансовата криза от 2008 г.

LGT е сред компаниите, които наемат служители на Credit Suisse, след като базираната в Цюрих банка се срина и бе придобита от UBS Group, с което служителите ѝ сега са около 5000. През август бившият мениджър в Credit Suisse Аджей Пунджаби се присъедини към подразделението за управление на благосъстоянието в LGT в Индия – един от най-малко шестима бивши служители на швейцарската банка, които се присъединяват към фирмата тази година.

“Наемаме интензивно“, казва Дьо Перего. „Сделката Credit Suisse-UBS в никакъв случай не е единствената посока на растеж, която имаме“.

Инерцията на LGT помага и на принц Ханс-Адам да се изкачи в класацията на най-богатите, укрепвайки статута на 78-годишния монарх като най-богатата кралска особа на Европа.

Принцът – единственият бенефициент на LGT, в момента е на 215-о място в класацията на най-богатите хора в света с богатство от 9,2 млрд. долара. Това е със 71 позиции по-напред спрямо началото на годината, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Принц Ханс-Адам II. Снимка API/Gamma-Rapho via Getty Images Принц Ханс-Адам II. Снимка API/Gamma-Rapho via Getty Images

Най-старото богатство

За разлика от други европейски монарси, например британския крал Чарлз II, принцът притежава най-ценните активи на фамилията лично, което ги прави най-старото богатство в класацията на Bloomberg.

Богатството на принца и семейството му идва от земя, придобита през 12. век, която в един момент се разпростира върху широка територия на днешна Германия, Австрия, Унгария и Чехия. LGT е основана през 1921 г. с 10 служители, а кралското семейство я купува около десетилетие по-късно по време на Голямата депресия.

Принц Ханс-Адам поема управлението на LGT през 70-те години на миналия век, когато баща му го натоваря с реорганизацията на семейната империя, която е в хаос заради експроприации по време на Втората световна война и лошо управление. След като стабилизира фирмата, бившият стажант в лондонска банка я разширява извън родината си, откривайки първия ѝ международен клон в Хонконг през 1986 г. малко преди да се възкачи на трона като суверенен принц на Лихтенщайн.

Освен LGT, в която принцът и семейството му са най-големите клиенти, кралската династия на Лихтенщайн притежава земя и недвижими имоти, включително замък с изглед към река Рейн.

Те също така са натрупали голяма колекция от произведения на изкуството с произведения на Антонис ван Дайк, Петер Паул Рубенс и Бартоломе Естебан Мурильо, въпреки че финансовата им империя е движещата сила зад тяхното богатство. Стойността на LGT е скочила с почти 25% тази година, според индекса на богатството на Bloomberg, надминавайки индекса MSCI на Световната банка.

Подобно на Швейцария, Лихтенщайн някога беше известен със своите закони за банковата тайна, но княжеството увеличи прозрачността си, след като данни, откраднати от LGT, бяха използвани от Германия за преследване на укриващи данъци през 2008 г.

LGT, най-голямата банка в Лихтенщайн, отчете отлив на средства от клиенти по това време, но обърна тенденцията през 2010 г. От края на същата година до 2012 г. LGT увеличи нетните си входящи потоци с около 22 млрд. швейц. франка, над три пъти повече от сумата за предходните три години, показват данни, събрани от Bloomberg.

Вторият син на принц Ханс-Адам – Макс, 54-годишен бивш банкер на JPMorgan Chase & Co., сега е председател на LGT Group, която прави по-голямата част от парите си от управление на благосъстоянието, но има и подразделение за инвестиции.

Той и семейството му участват във важни решения за финансовата си империя, включително покупката на австрийския бизнес за управление на богатство на UBS през 2021 г. и подобни сделки, завършени миналата година за австралийската Crestone и индийската Validus Wealth.

LGT се завърна и в Германия през 2022 г. с откриването на офис за частно банкиране в Хамбург. Компанията планира да продължи да се разширява в световен мащаб, въпреки че е малко вероятно да навлезе на нови пазари в близко бъдеще.

„Ние сме там, където искаме да бъдем по отношение на регионите“, каза Дьо Перего. „Сега става дума повече за израстване от тези места“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още