IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният индекс на ФАО за храните е спаднал до двугодишно дъно през октомври

Резултатът се дължи на поевтиняването на захарта, растителните масла и месото

15:44 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световният ценови индекс на агенцията по храните на ООН се е понижил през октомври до най-ниското си ниво от повече от две години насам, което се дължи на поевтиняването на захарта, зърнените култури, растителните масла и месото, съобщава Ройтерс.

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е бил средно 120,6 пункта през октомври, което е спад от отчетените 121,3 пункта през предходния месец, съобщават от организацията в петък.

Резултатът през октомври е най-ниският от март 2021 г. насам.

Индексът на зърнените култури на ФАО е достигнал 125,0 пункта през октомври, или с 1,3 пункта по-малко спрямо септември.

"Международните цени на пшеницата са се понижили с 1,9% през октомври, отразявайки като цяло по-високите от очакваното по-рано доставки в САЩ и силната конкуренция сред износителите", заявиха от ФАО.

Млечните продукти са излезли от низходящата си тенденция, като индексът, който следи техните цени, се е повишил с 2,4 пункта до 111,3 пункта след девет последователни месеца със спад.

"Цените на сухото мляко са се увеличили най-много в световен мащаб главно заради резкия скок на търсенето на внос, особено от Североизточна Азия", споделиха от ФАО.

В отделен доклад за търсенето и предлагането на зърнени култури ФАО не промени прогнозата си за световното производство на зърнени култури през тази година, очаквайки то да достигне 2,819 млрд. метрични тона, или с 0,9% повече спрямо предходната година.

"Като погледнем в перспектива до 2024 г., засаждането на зимна пшеница е в ход в цялото северно полукълбо, а ръстът на площите се очаква да бъде ограничен, което се дължи на по-ниските цени на реколтата през тази година", смятат от ФАО.

В доклада на организацията се посочва, че последиците от войната с Русия в Украйна, в това число ограниченият достъп до полетата и ниските производствени цени, заедно с не особено добрите климатични условия, водят до намаляване на площите с пшеница.

ФАО съобщи също, че в южното полукълбо е в ход сеитбата на фуражни култури за 2024 г.

"В Бразилия ранните индикации сочат, че засетите с царевица площи ще намалеят с около 5%, тъй като разликата между разходите за отглеждане и цените е в полза на соята", се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още