IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на САЩ вероятно ще започне да намалява до края на века

Това ще се случи, ако имиграцията не продължи да се увеличава всяка година, прогнозира Бюрото за преброяване на населението

20:30 | 09.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Населението на САЩ ще се увеличи до около 370 млн. души през 2080 г., след което тенденцията ще се обърне и населението ще започне да намалява преди края на века, сочи нова прогноза на американското Бюро за преброяване на населението, цитирана от Bloomberg.

До 2100 г. населението на страната ще се свие до около 366 млн. души, освен ако имиграцията не продължи да се увеличава всяка година, като в този случай населението може да достигне 435 млн. души, прогнозира Бюрото.

Ако международната имиграция бъде напълно прекратена, населението ще започне да намалява още през следващата година и ще спадне до 226 млн. души до края на века.

За първи път Бюрото за преброяване на населението използва предположения за ражданията, смъртните случаи и международната миграция, за да прогнозира развитието до 2100 г.

При най-вероятния сценарий (Бюрото прави няколко прогнози, основани на променливи фактори) броят на хората над 65 години ще изпревари броя на тези под 18 години през 2029 г. До края на века 29,1% от населението ще бъде в по-напреднала възраст.

"През последните пет години в САЩ се наблюдават забележителни промени в демографските компоненти", казва демографът на Бюрото Сандра Джонсън. "Някои от тях, като например увеличението на смъртността, причинено от пандемията от COVID-19, се очаква да бъдат краткосрочни, докато други, включително спадът на раждаемостта, който продължава от десетилетия, вероятно ще продължат и в бъдеще."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още