IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обсъди петрола, конфликта в Газа и Украйна със саудитския престолонаследник

Преди това руският президент посети и ОАЕ

22:59 | 06.12.23 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин проведе организирани набързо разговори със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за петрола, Газа и Украйна, часове след като посети съседната на Саудитска Арабия ОАЕ, предава Ройтерс.

За момента не е ясно какви точно въпроси за петрола и геополитиката е възнамерявал да постави Путин, който рядко напуска Русия след началото на войната в Украйна, на срещата с фактическия ръководител на най-големия износител на суров петрол.

Срещата с Мохамед бин Салман се провежда в момент, когато цените на петрола спадат въпреки обещанието на ОПЕК+, включваща ОПЕК и съюзниците ѝ начело с Русия, да намали още добива.

В изявлението си в началото на срещата, предавано по руската телевизия, Путин благодари на престолонаследника за поканата му и заяви, че първоначално очаквал Мохамед бин Салман да посети Москва, „но имало промени в плановете“.

Следващата им среща ще се проведе в Москва, заяви Путин и добави, че „нищо не може да попречи на развитието на нашите приятелски отношения“.

Престолонаследникът уведоми Путин, че техните страни могат „да работят заедно за доброто на целия свят“.

Руското министерство на отбраната показа по-рано самолета Ил-96 на Путин, придружаван от изтребители Сухой-35, при полета му от Русия до ОАЕ.

Делегацията на Путин включваше представители на петролната индустрия, икономиката, външната политика, космическата индустрия и ядрената енергия, както и бизнес лидери.

При първата му спирка в Абу Даби президентът Шейх Мохамед Бин Зайед Ал Нахян го прие като „скъп приятел“, а прелитащи самолети на ОАЕ оставиха следи с цветовете на руското знаме.

„Нашите отношения, главно благодарение на вашата позиция, достигнаха безпрецедентно високо ниво“, каза Путин. „ОАЕ е основният търговски партньор на Русия в арабския свят“, допълни той.

Путин заяви, че Русия и ОАЕ си сътрудничели в рамките на ОПЕК+, чиито страни членки добиват над 40% от петрола в света. Той допълни, че ще обсъдят конфликта между Израел и „Хамас“ и Украйна.

След това руският президент замина за Рияд за първата си лична среща с Мохамед бин Салман от октомври 2019 г., дни след като ключова среща на ОПЕК+ беше отложена заради разногласия.

Последното посещение на Путин в региона беше през юли 2022 г., когато той се срещна с върховния аятолах Али Хаменей в Иран. Руският президент трябва да приеме иранския си колега Ебрахим Раиси в Москва в четвъртък.

Кремъл съобщи, че наред с петрола Путин и Мохамед бин Салман ще обсъдят войната между Израел и Хамас, положението в Сирия и Йемен и проблеми като гарантирането на стабилност в Персийския залив, а съветник съобщи, че войната в Украйна също ще бъде сред обсъжданите теми.

Путин и Мохамед бин Салман, които заедно контролират една пета от добивания всеки ден петрол, отдавна имат близки отношения, въпреки че и двамата са били отхвърляни от Запада.

На среща на върха на Г-20, само два месеца след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, Путин и Мохамед бин Салман се поздравиха и си стиснаха ръцете с усмивки.

38-годишният Мохамед бин Салман се стреми да затвърди отново Саудитска Арабия като регионална сила с по-малко зачитане на САЩ, които снабдяват Рияд с повечето му оръжия.

Както саудитският престолонаследник, така и Путин се нуждаят от високи цени на петрола, който е от основно значение за икономиките им. Въпросът и за двамата е какво бреме трябва да поеме всеки, за да запази цените високи, и как да проверяват взаимно приноса си.

След началото на войната между Израел и „Хамас“ през октомври Путин нарече конфликта провал на американската политика в Близкия изток и се стреми да развие още повече отношенията си с арабските съюзници и Иран, както и с палестинската бунтовническа групировка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 9
Tikva007
преди 4 месеца
Генерирате ли, генерирате ли? Генерирайте, генерирайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
zelka007
преди 4 месеца
хаха ... зануленият детеубиец от бункера , отишъл да види как хората са построили и подредили държавите си , с приходи от петрол , и имат ли опашки за яйца през 2023г ... могъщият галактически и незаменим газодоставчик ... опеците+ последно с колко съкратиха добивите си 2,2млн ?! ... само за протоколът да напомня , 6млн електрики по пътищата = 1млн барела от дневният добив ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
evlogi
преди 4 месеца
"...Престолонаследникът уведоми Путин, че техните страни могат да работят заедно за доброто на целия свят....Хехе хее.Леле леле ..да пази господ..А най-якото от всичко е,че цените на петрола продължават да се хързулкат надолу, напук на напъните на православно уахабитското сдружение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още