IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синът на Джо Байдън получи нови обвинения за неплатени данъци

Ако бъде признат за виновен, Хънтър Байдън може да бъде осъден на 17 години затвор

08:11 | 08.12.23 г.
Снимка: Julia Nikhinson/Sipa/Bloomberg
Снимка: Julia Nikhinson/Sipa/Bloomberg

Министерството на правосъдието в САЩ повдигна нови обвинения срещу сина на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън. Той беше обвинен, че не е платил данъци за 1,4 млн. долара, докато е харчил милиони долари за разточителния си начин на живот, предава Ройтерс.

53-годишният Хънтър Байдън беше обвинен в три данъчни престъпления и шест данъчни нарушения. Обвиненията му бяха предявени от федералния съд в Лос Анджелис.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на 17 години затвор. Министерството на правосъдието съобщи, че разследването му срещу Байдън продължава.

„Ответникът е участвал в 4-годишна схема и не е платил федерални данъци за 1,4 млн. долара, които дължи за данъчните години от 2016 до 2019 г.“, се казва в обвинителния акт.

В документа се допълва, че вместо това той е харчил огромни суми „за наркотици, компаньонки и приятелки, луксозни хотели и имоти под наем, екзотични коли, дрехи и други неща от личен характер“, включително 70 хил. долара за рехабилитация заради наркозависимост.

Не е ясно кога Хънтър Байдън ще се яви в съда. Според обвинението той печелел предостатъчно като член на бордовете на директорите на украинския индустриален конгломерат Burisma и на китайски фонд за частни капиталови инвестиции.

Прокурорите съобщиха, че между 2016 и октомври 2020 г. той е заработил брутни доходи за общо над 7 млн. долара. Това включва близо 2,3 млн. долара от позицията му в борда на директорите на Burisma между 2016 и 2019 г., става ясно от документа.

Връзките на Хънтър Байдън с Burisma бяха във фокуса на дългогодишни нападки от конгресмени от Републиканската партия, които го обвиняват, че се е възползвал от името на семейството си, за да печели пари в чужбина.

„Ответникът е имал правно задължение да плати данъци върху всичките си доходи, включително доходите в Украйна, заработени чрез службата му в борда на Burisma, такси, заработени при сключване на сделки с китайски фонд за частни капиталови инвестиции, и доходи, произтичащи от работата му като адвокат и други източници“, се казва в обвинението.

Към доходите на Хънтър Байдън се прибавят и тези от работата му за китайския енергиен конгломерат CEFC China Energy.

С нарастването на доходите на Хънтър Байдън се увеличили и разходите му, става ясно от документа. Според обвинението само през 2018 г. той е „похарчил над 1,8 млн. долара, включително чрез изтегляне на пари в брой на стойност 772 хил. долара, приблизително 383 хил. долара, платени на жени, приблизително 151 хил. долара за дрехи и аксесоари“.

„Ответникът не е използвал никаква част от тези средства, за да плати данъците си през 2018 г.“, става ясно още от обвинителния акт.

През октомври Хънтър Байдън не се призна за виновен по обвинения в Делауър, че е излъгал, че не употребява наркотици, докато си купувал пистолет.

За първи път в САЩ е възбудено наказателно преследване срещу дете на действащ американски президент.

Специалният прокурор Дейвид Уайс, който ръководи разследването срещу Хънтър Байдън, повдигна обвиненията, след като предложено по-рано споразумение за признаване на вината беше осуетено при разпит от съдия.

Доналд Тръмп, който е водещ претендент за номинация на Републиканската партия за президентските избори догодина, заяви, че споразумението за признаване на вината представлявало благоприятно третиране на сина на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още