IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският министър на културата постави обществените медии в състояние на ликвидация

Ходът ще помогне за осъществяването на необходимото преструктуриране и ще предотврати съкращения на служители, заяви министърът

22:00 | 27.12.23 г. 1
Полският президент Анджей Дуда. Снимка: Bloomberg LP
Полският президент Анджей Дуда. Снимка: Bloomberg LP

Полският министър на културата реши да постави държавната телевизия, радио и информационна агенция в състояние на ликвидация, съобщи той в сряда, задълбочавайки спор за бъдещето на обществените медии след голямата промяна в управлението, предава Ройтерс.

Проевропейското коалиционно правителство начело с Доналд Туск пое управлението в Полша този месец и започна реформиране на държавните медии, които според критиците са се превърнали в оръдия на пропаганда при 8-годишното управление на националистическата партия „Право и справедливост“.

Промените предизвикаха силното противопоставяне на „Право и справедливост“, която твърди, че новото правителство заобикаля нормалната парламентарна процедура за задействането им.

Ходът в сряда следва решение на президента Анджей Дуда, съюзник на „Право и справедливост“, който наложи вето на предложенията за отпускането на субсидии за обществените медии.

„Заради решението на президента на република Полша да замрази финансирането на държавните медии, аз реших да поставя в ликвидация компаниите Telewizja Polska, Polskie Radio и Polska Agencja Prasowa“, заяви Бартоломей Шенкевич в публикация в социалната мрежа Х.

„В сегашното положение това действие ще гарантира продължаването на дейността на тези компании, ще помогне за осъществяването на необходимото преструктуриране и ще предотврати съкращения на служители в споменатите компании“, допълни той.

Шенкевич заяви, че състоянието на ликвидация може да бъде оттеглено по всяко време от собственика на компаниите, а именно държавата.

По-рано през декември новото правителство спря излъчването на информационния канал TVP и освободи ръководители на държавни медии, като съобщи, че целта е да възстанови тяхната безпристрастност.

Медийни анализатори и активисти за свобода на словото твърдят, че при управлението на „Право и справедливост“ TVP не е действала като неутралния доставчик на новини, който би трябвало да бъде съгласно устава ѝ, а се е изявявала като говорител на правителството.

Но „Право и справедливост“ заяви, че промените на новото правителство вредят на плурализма в медиите с отстраняването на консервативни гласове и че начинът, по който са били задействани промените – без внесен в парламента законопроект, е незаконен. Правителството на Туск отхвърля тези твърдения.

В събота Дуда заяви, че налага вето на законопроекта, който предвиждаше финансиране в размер на 3 млрд. злоти (771 млн. долара) за обществените медии, заради действията на правителството към тях.

Ръководителят на канцеларията на Дуда обвини в сряда Шенкевич, че се държи като „типичен агресор“.

„Това е доказателство за пълното безсилие на властите, които не намериха законен начин да променят ръководствата в тези компании“, написа Марчин Масталерек в Х.

Във вторник орган, доминиран от „Право и справедливост“, определи нов ръководител на телевизията, въпреки че сегашното правителство назначи друг човек на поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още