IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава тежката техника, дроновете и артилерията по фронта

Военната индустрия започва да се превръща в локомотив на съживяването на украинската икономика

08:10 | 28.12.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните дни се наблюдава увеличаване на тежката техника, дроновете и артилерийския обстрел, които използват руснаците на фронтовата линия, съобщава ръководителят на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирский в своя канал в Telegram. От сводките на Въоръжените сили на Украйна в последните дни се вижда и увеличаване на въздушната подкрепа, която получава руското настъпление.

Усилва се натискът към Синковка в опит да бъде обкръжен Купянск. От Генералния щаб на ВСУ отбелязват в отчета си за 672-я ден от началото на войната за отблъснати към 10 атаки в региона. Подновени са атаките по направлението Лиман - към Серебрянското горско стопанство с подкрепата на бойна авиация, както и към Соледар и Сиверск.

Като цяло директните бойни сблъсъци са 56, а под обстрел са повече от 130 населени места в близост до фронтовата линия.

Около Бахмут руските военни се опитват да си възстановят позициите в Клищиевка, Курдюминка и Андриевка, като се изпращат нови войскови части в региона, разказва още Сирский. Руски военни кореспонденти коментират, че се водят позиционни боеве около жп линията. Украински военни имат успех около Хорливка.

Най-горещата точка на фронта обаче остава Авдиевка, край която са отблъснати повече от 30 атаки през миналото денонощие. Боевете се водят за позиции около сметището, индустриалната зона и коксовия завод. Геолокализирани кадри потвърждават напредък на руските части на североизток от града, а украинските части съобщават за трансфера на допълнителни руски военни части - основно десантни части, в региона.

Украйна все още не се е изтеглила напълно от Маринка въпреки заявленията на руските власти, включително и на президента Владимир Путин. Той съобщи, че възстановяването на населеното място ще започне веднага. Преди ден главнокомандващият ВСУ ген. Валерий Залужний съобщи, че след месеците на интензивен обстрел Маринка вече не съществува. Тактиката на руските военни е поетапно унищожаване на всяка сграда, както беше и при Бахмут. През изминалото денонощие украинските сили са отблъснали три атаки в покрайнините на Маринка, сочат още данните на ВСУ.

Кадри от дрон показват пореден разстрел на украински войници, които се предават на руски части. Този път случаят е край Роботине (Запорожка област). От Института за изучаване на войната (ISW) посочват, че видеа от тази част на фронта са показвали как руските части използват като жив щит украински военнопленници в нарушение на международните конвенции. Руските сили се активизираха и в този регион и геолокализирани данни показват, че през декември са върнали позиции около Вербове и Роботине, превзети от украинците през лятната офанзива. Украинските части се изтеглиха малко назад към по-укрепени позиции за зимата.

И руските, и украинските военни съобщават за ефективно използване на дронове по левия бряг на Днепър. Украинските части се задържат на позициите си около Кринки въпреки влошаващите се условия - повишаването на нивото на реката, както и засиления обстрел.

Военната промишленост започва да тегли икономиката на Украйна

Военната промишленост започва да се превръща в двигател на възстановяването на  украинската икономика - през 2023 година страната ще отчете ръст на брутния вътрешен продукт от около 5%, като 1,5% се падат на отбранителната индустрия, изчислява министърът на стратегическата индустрия Олександър Камишин, цитиран от Интерфакс Украйна.

Той отчита значително увеличение на производството на снаряди, боеприпаси и въоръжение от всякакъв тип, включително и дронове. Производството на боеприпаси за миномети например се увеличава 42 пъти. Камишин преди дни коментира, че целта, поставена от президента Володимир Зеленски за производството на 1 млн. дрона през 2024 година, е напълно реалистична.

Във военната промишленост работят вече над 300 хил. души. Предприятията в сферата са около 500, като 400 от тях са частни компании. Допреди няколко години производството на оръжия беше изключително държавен монопол.

Недостигът на боеприпаси от всякакъв калибър и вид е сред най-големите проблеми за армията, коментира пред ВВС ръководителят на направлението "Таврия" ген. Олександър Тарнавский.

САЩ отпускат последния пакет военна помощ за Украйна за годината

САЩ предоставят последния за годината пакет с военна помощ за Украйна на стойност 250 млн. долара. Пентагонът отделя от своите запаси муниции за системи за противовъздушна защита NASAMS, както и за системите за залпов огън HIMARS, артилерийски снаряди и друго оборудване. 250-те млн. долара са всъщност за запълване на армейските запаси на САЩ.

Заради споровете в Конгреса това може да е последният пакет за Украйна, или поне за известно време - в Сената и в Камарата на представителите не се разбраха и не подкрепиха преди празниците предложението на президента Джо Байдън, което предвиждаше 106 млрд. долара да бъдат разпределени между Украйна, Израел, Тайван и за укрепване на границата с Мексико.

Републиканците обаче настояват за коренна промяна в миграционната политика на САЩ и обвързват дългосрочната помощ за Украйна с тази цел.

За почти две години от началото на пълномащабната война в Украйна Вашингтон е отделил малко над 44 млрд. долара в помощ за Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
SnaGi
преди 4 месеца
Отбор "Юнаци" са се събрали да разсъждават за политика със семки и сокчета. Младежи играйте Супер Марио и не се занимавайте с неща, които са ви супер далечни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 18
zelka007
преди 4 месеца
До: Импeраторът ... примитивна държава с примитивно население ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 19
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: zelka007 До: Импeраторът Щатните грантаджии, ваксъри и антигъзовици сън не спят, за да се изтропат тука на секундата. Смешници импотентус .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 41
Импeраторът
преди 4 месеца
До: zelka007 съмнявам се за Ф16 аз, има време за всичко под слънцето :) рашистите онзи ден убиха и раниха цивилни в Херсон :-/ за съжаление на всяка успешна операция на украинците, рашистите отговорят с убийства на цивилни и пленници :-/ отвратителни животни са :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 40
zelka007
преди 4 месеца
да ве ... ЩЕ възстановяват , колкото Мариупол са възстановили толкова и тук ... една година го мъчат с артилерия да го сринат сега ще го строят ... :))) ... карабълните фойерверки били два онази нощ ... два са преминали в подводният флот ... Ф16ките вече фъркат из Украйна , нови леопарди се задават на хоризонта , докато bradley вършеят из стройните редици на най-мирната армия в света ... нощес джъст 8 герана(забрадени шахеда) , естествено свалени ... няма кинжали , искандери и пр. страшилки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още