IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан Кромбоа: Изборите в САЩ ще са огромен фактор за отношенията с ЕС

Миграцията ще става все по-важна тема в Европа, смята преподавателят по Европеистика от Американския университет

13:43 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборите в САЩ ще бъдат огромен фактор за бъдещите отношения между Европейския съюз и САЩ и помощта им за Украйна. Това коментира Жан Кромбоа, преподавател по Европеистика в Американския университет в България, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.  

„Тръмп може да се смята за най-добрия приятел на ЕС, защото, ако имате някой като него в Белия дом, това ще бъде много силен сигнал за пробуждане на ЕС – да направи още повече сам и страните членки да направят повече без чужда помощ. В този смисъл това няма задължително да са лоши новини, но разбира се, ще зависи от готовността, склонността и от лидерството“, каза Кромбоа.

Спред него все още има синхрон в политиките на САЩ и Европа срещу Русия и в полза на Украйна. ЕС помага значително от финансова гледна точка, а САЩ чрез доставки на оръжие. Наблюдават се леки проблеми и в двете помагащи страни, като Унгария блокира последния пакет помощ за Украйна, а Конгресът в САЩ е разединен по тази тема.

Кромбоа смята, че обществата в Европа се чувстват под обсада от културно естество, като всяка страна има свои собствени национални фактори, които са свързани с политическите динамики в нея. Всички тези причини идват от факта, че светът се променя и е трудно за хората да приемат, че националните лостове, за намирането на решения по глобалните въпроси, намаляват, а решенията са на ниво ЕС. Това ги кара да прибегнат към по-десни и популистки нагласи.

Според него има проблем с миграцията, който ще става все по-важна тема, а Европа има нужда от човешка сила заради застаряващото население на континента и дори изкуственият интелект няма да успее да запълни нужните работни места.

„През последните 10-20 г. говорихме много за миграцията от гледна точка на сигурността и безопасността. Въпросът не е да отричаме, че винаги има рискове свързани с миграцията, но трябва да има и малко по-положителен наратив свързан с ползите, които носи миграцията за различните общности. Ако се замислим за САЩ, динамиката на икономиката се подхранва от хора, които идват от чужбина, но в същото време ситуацията е много по-различна“, каза той.

Според преподавателя в Европа се появява интересна тенденция, за това че след COVID-19 и след началото на войната в Украйна, подкрепата към ЕС се е засилила, но в същото време и десните партии могат да се представят много добре на изборите за Eвропейски парламент догодина. Също така някои страни членки се опитват да се противопоставят на всякакви опити за развиване на интеграцията, но все повече хора разбират, че без интеграция и отдаване на част от националния суверенитет, ЕС не би постигнал много. И въпросът е дали ще направим скок към наднационален Европейски съюз и дали ще има съпротива и колко силна би била тя.

Кромбоа обаче не очаква мащабни промени в Европейския парламент.

„Прогнозите показват, че радикалната десница ще спечели много места, същевременно крайната левица също ще се представи по-добре, а трите основни групи – Европейската народна партия, социалистите и либералите – ще загубят малко от местата, но все още ще задържат контрола над парламента. Това значи, че ще трябва да работят заедно по повече въпроси“, каза той.

В краткосрочен план Кромбоа не очаква значителен напредък по отношение на реформи в ЕС, въпреки че те трябва да се случат, особено във връзка с предстоящото разширяване на Съюза.  

Кромбоа гледа позитивно на ситуацията в България, без да омаловажава трудностите и предизвикателствата на хората. Според него страната ни се придвижва на Запад, като външната политика на България е много по-западно ориентирана след началото на войната в Украйна. Преподавателят отбелязва, че тази година страната ни празнува 20 г. от членството в НАТО и допълни, че ако България не бе член на ЕС и НАТО, тя щеше да е в много неизгодна позиция днес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още