IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия насочва атаките си срещу съоръжения, доставящи газ на ЕС

Междувременно губернаторът на Николаевска област заяви, че атака с руски дрон е нанесла щети на хотел в южния украински град Николаев

09:45 | 28.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg L.P.
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg L.P.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските атаки срещу енергийния сектор на страната му миналата вечер са били насочени срещу газови съоръжения, които осигуряват доставките за Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руската компания "Газпром", чийто срок изтича през декември. Министърът на енергетиката на Украйна миналия месец заяви, че Киев не възнамерява да удължи или да поднови споразумението с Москва, която плаща на Украйна за износа на газ за ЕС.

"Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Украинският президент, който води кампания за осигуряване на доставки на отбранителни оръжейни системи от международните си партньори, каза, че украинските сили са успели да свалят някои от 34-те руски ракети от различни типове.

Той не посочи кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили.

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения, но никой не е пострадал и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати.

Максим Кожицки, управителят на Лвовска област, която граничи с Полша, заяви, че неговият регион е пострадал от удари по време на нападението с крилати ракети и хиперзвукови ракети "Кинжал", въпреки че украинските сили са свалили три ракети.

Той каза, че два обекта от критичната енергийна инфраструктура в района на Стрий и Червоноград са били повредени и в тях са избухнали пожари, въпреки че аварийните служби бързо са потушили пламъците.

Зеленски повтори призивите си на Украйна да бъдат предоставени отбранителни ракети, по-специално системи Patriot, и заяви, че Украйна се нуждае от поне седем такива отбранителни системи.

"Траекториите на ракетите и характерът на удара бяха изчислени от руските терористи така, че да затруднят максимално работата на нашата система за противовъздушна отбрана", каза той. "Всяка свалена ракета днес е значителен резултат", добави Зеленски.

Междувременно губернаторът на Николаевска област заяви, че атака с руски дрон е нанесла щети на хотел в южния украински град Николаев. Руската информационна агенция РИА съобщи, че в хотела са настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна.

„Врагът атакува града с безпилотен летателен апарат от типа "Шахед-131/136", обяви губернаторът на Николаевска област Виталий Ким в приложението „Телеграм“. „В резултат има тежки щети по сградата на хотел, избухна пожар, който бързо беше потушен ... Няма жертви."

Ким и държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщиха, че при руската атаката са повредени прозорци в близкия хотел, както и отоплителната инфраструктура.

Руската държавна информационна агенция РИА, цитирайки руски бойци, действащи в региона, съобщи, че руските сили са ударили корабостроителница и хотел в Николаев, където били настанени англоезични наемници, воюващи в Украйна.

Според Института за изследване на войната украинските отбранителни сили ще могат да стабилизират фронтовите линии през следващите месеци на фона на продължаващата руска офанзива.

„Много вероятно е Украйна е да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци и може да успее да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г.“, се казва в доклада.

Според анализаторите на ИИВ руските сили все още страдат от широко разпространени тактически провали и украинските сили все още ще могат да се възползват от тези провали, докато руското военно командване продължава да има проблеми с адаптации на тактическо ниво.

„Украйна ще може да неутрализира много от материалните ограничения, пред които е изправена в момента, през следващите седмици и предприема стъпки за облекчаване на предизвикателствата си с личния състав през следващите месеци, но Русия ще продължи да използва собствените си предимства, докато украинските способности се подобряват“, посочва докладът.

Анализаторите на ИИВ са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 1 седмица
До: Alex Silver ... тъй е , само бизнес ... остана ли работещ нефтохим в санитарната зона ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: mr. Yoda ... сега като им думнат нефтената инфраструктура в новорассийск , да не ривете ... нали и без това няма да изнасят вече уралс ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 седмица
Гадните руснаци им съсипаха инфраструктурата на подземното газохранилище, което укра даваше под наем на европейски държави. Сега ПГХ е неизползваемо и за пълнене и за празнене. А се очаква като наближи зимата да го думнат окончателно. Само бизнес, нищо лично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
meyodi3625
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 седмица
Като няма да се продължава транзита на газ от Русия през Украйна, защо ревете бе?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 22
zelka007
преди 1 седмица
До: RoyBatty ... преговори за какво ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 15
RoyBatty
преди 1 седмица
Статии по темата, подобно на тази вече не крият трагичната ситуация в Украйна. Въпроса е "Защо не започват преговори?" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още