IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е установила контрол над територия от 547 км в четири украински области тази година

Москва е готова да обсъди сериозни предложения за мир в Украйна, каза говорителката на руското МВнР

22:52 | 03.05.24 г. 1
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: Bloomberg LP
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: Bloomberg LP

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че войските му са установили контрол над територия от 547 км тази година в по думите му „новите области“ на Русия, препратка към четирите украински области, които Москва казва, че е анексирала, предава Ройтерс.

Шойгу, който говори в петък пред висши военни командири, заяви, че украинските сили се изтеглят по цялата гранична линия и че руските войски пробиват по думите му мрежа от украински бастиони.

„Отряди на украинската армия се опитват да се задържат по отделни линии, но под напора на нашите атаки те са принудени да напуснат позициите си и да се оттеглят“, отбеляза Шойгу.

„През последните две седмици руските въоръжени сили са освободили селищата Новобахмутевка, Семеневка и Бердиши в Донецката народна република“, заяви той, използвайки името, с което Русия нарича една от четирите анексирани области.

Миналата неделя главнокомандващият украинските сили заяви, че по-малобройните войски на Киев са се оттеглили на нови позиции западно от три села по източния фронт.

Москва съобщи през септември 2022 г., седем месеца след като изпрати войски в Украйна, че е включила четири украински области – Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка в собствената си суверенна територия, въпреки че не контролира напълно нито една от тях.

Русия контролира около 18% от Украйна, в източната и южната част на страната, и напредва, откакто контранастъплението на Киев през 2023 г. не донесе сериозен пробив срещу добре укрепените руски войски.

Междувременно говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Русия е готова да обсъди "сериозни" предложения за изход от конфликта в Украйна, основани на съществуващите "реалности" и съобразени с безпокойствата на Москва по отношение на сигурността, предадоха Ройтерс и БТА.

Тя добави на дадения от нея брифинг, че Украйна трябва да обещае, че ще остане военна неутрална в бъдеще. Ройтерс припомня, че подобни условия Киев вече е отхвърлял преди.

От друга страна според Захарова казаното от Дейвид Камерън говори, че Западът води война с Русия, използвайки "ръцете на Украйна". Британският външен министър заяви вчера, че Украйна има право да използва оръжията, предоставени от Лондон, за да поразява цели в Русия, и че решението за това зависи от Киев.

"Думите на Камерън са още едно доказателство за хибридната война, която Западът води срещу нашата страна. Русия отговаря на това и ще продължи да отговаря", обяви говорителката на министерството на външните работи на Русия.

Освен това Захарова предупреди, че Русия ще нанесе "съкрушителен удар на възмездието", ако Украйна, подкрепяна от Запада, атакува Кримския мост, който свързва Южна Русия с черноморския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г.

Агенцията припомни, че мостът е бил взиман под прицел от Киев два пъти досега.

Ройтерс посочва, че поводът за думите на Захарова е публикация в социалната платформа X на постоянния представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця. Постът му от 1 май е бил озаглавен "Списък от 2024 г. на 6 основни типа мостове" и придружен с набор от снимки, уточнява агенцията.

Последната публикувана снимка с наименование Керч - градът на Кримския полустров на единия край на моста, е била празна, като Ройтерс обръща внимание на предположението, че може би кадър с моста отсъства, защото той би бил унищожен.

"Кримският мост отново е на прицел. Много пъти бяха подготвяни нападения срещу него - колкото и да е трудно да си го представим - и то с абсолютно пряката и безсрамна подкрепа на колективния Запад. Бих искала да предупредя Вашингтон и Брюксел, че всяко нападателно действие срещу Крим не само е обречено на провал, но и ще срещне нашия съкрушителен удар на възмездието", заяви Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 седмица
малииии, почти са я превзели.. хаахахах! смешниции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още