IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна постига напредък в другата си война - с корупцията

Освен че подкопава ограничените ресурси на страната, корупцията пречи на притока на чуждестранна помощ

19:36 | 22.05.24 г. 4
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Украйна се бори с ендемична корупция от първите дни на независимостта си през 1991 г. и представители на правителството и независими активисти казват, че битката е от ключово значение за спечелването на екзистенциалната война с Русия, пише ВВС.

Киев има известен успех. Антикорупционната организация „Трансперънси интернешънъл“ поставя Украйна на най-високо място от 2006 г. насам в класацията за възприятие за корупция. В момента страната заема 104-то място сред 180 държави в индекса.

„Повечето украински антикорупционни институции показват доста добри резултати“, коментира Андрий Боровик, изпълнителен директор на „Трансперънси интернешънъл“ в Украйна. Според него за този резултат спомага арестът на тогавашния ръководител на Върховния съд Всеволод Княжев по обвинения в даване на подкупи през май 2023 г.

„Това може да е предпазна мярка, защото ако видите, че арестуват човек, ще си помислите много добре преди да направите нещо нередно“, отбелязва Княжев.

Извършени бяха още няколко ареста на видни фигури, включително на министъра на земеделието Микола Солски и на служителя на разузнаването Артьом Шило. И тримата отричат да са извършвали нередности и бяха освободени под гаранция. Разследванията продължават.

Протести в Киев заклеймиха корупцията и поискаха още средства за въоръжените сили на Украйна.

Ключов крайъгълен камък беше 2015 г., когато цифровата платформа Prozorro помогна за намаляване на корупцията при обществените поръчки, като спести на Украйна почти 6 млрд. долара държавни средства само за четири години.

Сега задачата на Украйна е да се съсредоточи върху изкореняването на корупцията в данъчните и митническите служби, както и да подобри финансовия надзор, казва Боровик. „Много пари отиват към Украйна от Запада и, разбира се, западните страни питат дали ще има надлежен контрол върху тези пари“, допълва Боровик.

Освен че подкопава ограничените ресурси на Украйна, корупцията попречи през последните години на притока на чуждестранна помощ. Доналд Тръмп посочи притесненията за корупцията, когато беше попитан за забавянето на помощта за Украйна, когато беше президент на САЩ.

Корупцията е голямо препятствие и пред набирането на още мъже за войната с Русия. Миналата година президентът Володимир Зеленски уволни всички регионални представители, отговарящи за набирането на войници, заради притеснения за подкупи. Хиляди украинци прибегнаха до подкупи, за да успеят да излязат от страната и да предотвратят възможността да бъдат изпратени да воюват.

Андрий Синюк, вицепрезидент на Специализираната служба за борба с корупцията, твърди, че честите съобщения за украински представители, обвинявани в корупция, са добър знак. „Това не означава, че се извършват повече престъпления. Означава, че си вършим по-добре работата“, казва той.

„Не останаха хора или позиции в Украйна, които антикорупционните агенции да не могат да достигнат. Това е вероятно нашето основно постижение, тъй като дори не можехме да мечтаем за това преди няколко години“, допълва Синюк.

Дмитро Калмиков, ръководител на отдела за борба с корупцията в Националната агенция за предотвратяване на корупцията, казва, че тя е напълно изкоренена в някои от най-тежко засегнатите области, например правителствени служби като тези за издаване на паспорти, разрешения и лицензи. Той коментира още пред ВВС, че е постигнат значителен напредък в реформирането на образованието и полицията.

Калмиков обаче признава, че правителството не е толкова успешно в изкореняването на корупцията в използването на природни ресурси (например мини и гори), в регулирането на монополи и в големите инфраструктурни проекти.

„Напредъкът е най-бавен там, където се срещат големите интереси и играчи“, отбелязва той. Според него „в идните пет-десет години правителството трябва да се съсредоточи върху изчистването на съдебната система, което ще направи общата система на държавната администрация по-здрава“.

Активисти са съгласни, че украинското правителство е станало много по-активно в борбата с корупцията. „Нещо в мозъка им прещрака миналата зима, тяхното отношение наистина се промени, важно е, че това се случи“, казва видният украински антикорупционен журналист Юрий Николов.

„Може би те са осъзнали, че нещата не вървят добре или правителството в Киев може да е било подложено на натиск от западни дарители", казва Николов пред ВВС.

Фактът е, че „правораздаването започна да си върши работата по-сериозно“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 3 седмици
Президента им вече е узурпатор и диктатор, но пък иначе се борят с корупцията. Еваларака! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
Ех че кефф, прочиташ статия, и отдолу няма истерични и грозни слова!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Ivel
преди 3 седмици
Това не е вярно, корупция не се изкоренява за 2 години. Всичко е показуха, това го могат хохлите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още