IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken планира повишаване на цените заради по-високите разходи

Увеличението ще е съобразно с условията на местните пазари, твърди компанията

09:29 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пивоварната компания Heineken заяви, че планира да увеличи през следващата година цените на бирата, където е възможно, за да компенсира нарастващите разходи за суровини и енергия, особено в Европа, съобщава Bloomberg.

Вторият по големина пивовар в света очаква скок на производствените разходи „във високи двуцифрени числа на хектолитър“ през следващата година, както и „значително по-високи енергийни разходи, особено в Европа“, става ясно от изявление от сряда.

Heineken заяви, че планира да увеличава цените „отговорно според условията на местния пазар“, за да покрие по-голямата от увеличението на производствените цени. Въпреки това оперативната печалба вероятно ще изостане спрямо нетните приходи следващата година, каза компанията.

Пивоварите успяха до голяма степен да защитят маржовете си тази година, вдигайки цените, за да се справят с нарастващите разходи. Има обаче ограничение доколко потребителите могат да се справят, тъй като галопиращата инфлация и по-високите цени на храните и енергията унищожават покупателната сила за продукти извън най-необходимите.

Нидерландската компания заяви, че все пак очаква стабилен до умерен ръст на обемите през следващата година, с увеличения на развиващите се пазари и спадове в Европа. Брутните икономии вероятно ще надвишат целта от 2 млрд. евро, подкрепени отчасти от „засилената амбиция за икономии в Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още