IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pepco отчита спад на продажбите на фона на предизвикателна търговска среда

Приходите на компанията обаче растат през полугодието

16:15 | 11.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pepco Facebook Page
Снимка: Pepco Facebook Page

Дискаунтерът Pepco Group отчете спад от 2,5% на сравнимите продажби за първото полугодие във все още предизвикателна търговска среда в Европа, но заяви, че маржовете на печалба се възстановяват, предава Ройтерс.

Листнатият във Варшава собственик на брандовете Pepco, Poundland и Dealz публикува две предупреждения за печалбата през септември и октомври, заявявайки, че ще забави програмата си за отваряне на нови магазини, за да се фокусира върху възстановяване на рентабилността. През февруари компанията заяви, че ще напусне австрийския пазар.

В четвъртък групата обяви, че приходите ѝ са достигнали 3,2 млрд. евро през шестте месеца до 31 март – ръст от 11% при постоянни валутни курсове, което отразява отварянето на нетно 289 нови магазина.

Групата обяви също така назначаването на Стефан Боршерт – бившия главен изпълнителен директор на търговеца на очила GrandVision, за свой главен изпълнителен директор от 1 юли.

Компанията заяви, че Анди Бонд ще запази ролята си като изпълнителен председател до 1 октомври, когато ще стане неизпълнителен председател.

„Макар че търговската среда остава предизвикателна, сме насърчени от сигнали за подобрено представяне на някои от основните пазари на Pepco в Централна и Източна Европа – ключов географски регион за Групата, по време на второто тримесечие“, каза Бонд.

Той заяви за Ройтерс, че е убеден във възстановяването на ръста на сравнимите продажби до края на 2023/24 финансова година.

Групата е окуражена и от подобряването на годишна база на брутните маржове, което според нея се дължи на намаляването на производствените разходи, включително суровини и логистика, по-благоприятни валутни курсове и по-добри маржове на покупката.

Групата отбеляза, че прекъсването на корабоплаването в Червено море продължава да води до някои допълнителни разходи в карго тарифите и забавяне на времето за доставка на контейнери.

Въпреки това тя казва, че "управлява" наличността на продуктите и не очаква голямо въздействие върху брутните маржове през второто полугодие.

„Като цяло групата остава уверена в постигането на печеливш растеж през тази финансова година“, се казва в съобщението.

Акциите на Pepco поскъпнаха с 2,6% в сутрешната търговия, ограничавайки спада от началото на годината до 28,2%.

Групата все още планира да открие поне 400 нетно нови магазини през 2023/24 г.

През февруари компанията заяви, че унгарският ѝ бизнес е изгубил около 15,5 млн. евро във фишинг атака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още