IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на bTV стана вторият по дял акционер в германската Pro Sieben Sat 1

Чешкият холдинг PPF е придобил 9,1% от акциите на германската телевизионна компания

13:34 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От финансови услуги до медии, телекомуникации и недвижими имоти: чешката компания PPF е конгломерат, какъвто вече почти не съществува в западната част на континента. Както обяви през тази седмица, компанията придобива 9,1% от акциите на германската телевизионна компания Pro Sieben Sat 1.

Основен акционер на PPF с почти 99% е Рената Келнерова, 55-годишната вдовица на почти легендарния бизнесмен Петр Келнер. Той почина през март 2021 г. по време на пътуване с хеликоптер в Аляска. 

Келнерова е смятана за най-богатата жена в Чешката република и вероятно е един от най-богатите хора в Европа - активите на PPF възлизат на 42 млрд. евро. Тя обаче няма официални ръководни функции в регистрираното в Амстердам дружество. Тя само ръководи семейната фондация, която е основала заедно със съпруга си. Фондацията подпомага основно чешки студенти, които учат в чужбина.

Кариерата на Петр Келнер като предприемач е типична за първото поколение собственици на компании след падането на Желязната завеса. През 1991 г. в Чехословакия са въведени пазарната икономика и капитализмът. Това става чрез т.нар. купонна приватизация. Чехословашките граждани можеха да инвестират директно в дружества или да прехвърлят купоните на инвестиционни дружества, които изкупуваха заедно портфейл от предприятия. PPF беше едно от тези инвестиционни дружества.

Застраховане, медии и енергетика

Първото придобиване на Келнер е покупката на най-голямата чехословашка застрахователна компания. След това той постепенно разширява портфолиото. Инвестициите в медийния сектор винаги са били много важни. Така във вселената на PPF влиза и Central European Media Entreprises (CME), която управлява телевизионни станции в шест държави от Централна и Източна Европа. В България холдингът е представен чрез телекома Yettel и медиите в bTV Media Group.

Това, което също е учудващо за семейство Келнер, са семейните връзки, които донякъде напомнят на династичните условия в Хабсбургската империя, към която Чешката република е принадлежала преди Първата световна война. Анна Келнерова, дъщерята на Петр и Рената, е обвързана с бизнесмена Даниел Кретински. Кретински е близък до Петр Келнер, тъй като през 2009 г. заедно основават EPH Holding. През последните десет години EPH Holding се разраства и се превръща в най-голямата частна енергийна група в Централна Европа.

EPH привлече международното внимание преди всичко със стратегията си за поемане на „непривлекателни" дейности, свързани с въглищата. В Германия, наред с другото, производителят на лигнитни въглища Mibrag принадлежи на EPH Holding, който днес се контролира от Кретински с 50% дял плюс един акционерен глас. Името му нашумя и в Metro, където вече е основният акционер. 

В Pro Sieben Sat 1 PPF ще бъде вторият по големина акционер след MFE-Mediaforeurope (бивша Mediasat). Компанията, контролирана от семейството на бившия италиански министър-председател Силвио Берлускони, притежава 23% от акциите на телевизионната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още