IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск продаде имоти за 130 млн. долара след обещанието да няма нито една къща

Сега главният изпълнителен директор на Tesla живее под наем в Тексас

13:25 | 14.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Минаха почти две години, откакто Илон Мъск обяви план да продаде почти всичките си физически притежания, включително недвижимите си имоти, като написа в Twitter на 1 май 2020 г., че няма да притежава нито една къща.

Милиардерът, който е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, в крайна сметка се е разделил с къщите, които притежаваше преди време в Калифорния, съобщава Wall Street Journal.

Когато изданието писа за първи път за портфейла му с имоти през 2019 г., Мъск и свързани с него дружества с ограничена отговорност бяха натрупали шест къщи на две улици в долната и средната част на квартал Бел Еър в Лос Анджелис, където живеят много известни личности. Той също така притежаваше голямо 100-годишно имение в Северна Калифорния. Мъск купил жилищата между декември 2012 г. и януари 2019 г. за общата сума от 102 млн. долара.

Между юни 2020 г. и ноември 2021 г. милиардерът е продал всичките си седем къщи на обща цена от около 127,9 млн. долара, извличайки печалба от около 25 млн. долара, въпреки че е имал ипотечни кредити за няколко от жилищата по същото време, сочат данни на компанията PropertyShark и от публични документи.

Сред купувачите са 37-годишният Кирил Евстратов, основател и главен изпълнителен директор на финтех компанията Unlimint, строителната компания от Лос Анджелис Ardie Tavangarian и китайският милиардер и основател на компанията за мобилни игри NetEas Уилям Дин.

Мъск продал още един от имотите си, бившата къща на покойния актьор и режисьор Джийн Уайлдър на 53-годишния племенник на Уайлдър Джордън Уолкър-Пърлман. До момента никой от новите собственици не е променил значително имотите, които е купил от Мъск. Най-малко двама са заявили, че не очакват значителни промени в бъдеще.

„Планирам да запазя къщата такава, каквато е“, казва Евстратов, който платил 30 млн. долара миналия декември за имението на Мъск в Хилсбъроу. Базираната в Лондон компания Unlimint планира да открие офис в Сан Франциско по-късно тази година, но Евстратов казва, че къщата е за собствено частно ползване.

Съседи съобщават, че откакто Евстратов купил имота в Хисбъроу, там било почти зловещо тихо с малък трафик към къщата. Това е голяма промяна в сравнение с почти ежемесечните луди веселби и конвоя от строителна техника и коли Tesla, когато Мъск притежавал жилището.

От всички купувачи Уолкър-Пърлман е най-малко вероятно да промени нещо, дори обзавеждането. Той е добавил само някои мебели от октомври 2020 г. насам, когато платил 7 млн. долара за къщата в Бел Еър, където прекарвал време с чичо си, докато растял.

Предприемачът Арди Тавангариан купил четири от къщите на Мъск в Бел Еър, Лос Анджелис. Той обмисля да обедини четирите имота, но дали ще го направи зависи от това дали ще получи необходимите разрешения. „Разглеждаме всякакви варианти. Ще преминем през целия необходим процес за строителство в Лос Анджелис“, допълва Таварнгариан.

Предприемачът платил около 62 млн. долара през декември 2020 г. за къщите, които се намират на две различни улици и варират от двуетажна къща с бели тухли в колониален стил до лъскаво стъклено модерно жилище.

В същото време Мъск се ориентира към по-скромен живот. „Основното ми жилище е къща за 50 хил. долара в Бока Чика, която наемам от SpaceX“, написа той в Twitter през юни 2021 г., имайки предвид тексаски град близо до мексиканската граница.

Мъск опроверга твърдения на брокери на недвижими имоти, според които той търси имоти в Остин, щата Тексас, и в Тахо, щата Калифорния. Wall Street Journal съобщи през декември 2021 г., че милиардерът живее в крайбрежно имение в Остин, което е собственост на негов богат приятел. Впоследствие приятелят заяви, че Мъск е само негов гост, а по-късно милиардерът каза пред уебсайта Insider, че вече не живее там. Според документи Мъск е регистриран за гласуване в окръг Камерън, щата Тексас, където се намира малката му къща под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още