IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-скъпият пазар на складове в света

Цените растат, а свободните площи намаляват на фона на ниските наличности от първокласни площи

16:10 | 16.08.22 г.
В топ три на най-скъпите пазари на складове в света след Лондон се нареждат Хонконг и Токио. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
В топ три на най-скъпите пазари на складове в света след Лондон се нареждат Хонконг и Токио. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Средните цени за наем на склад на 52 пазара в света са нараснали с 8,4% между юни 2021 и юни 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Търсенето на индустриални и логистични площи расте по време на пандемията.

Лондон е най-скъпият пазар в света за складови площи, като средната цена за годишен наем на първокласен склад в британската столица достига 376 долара на кв. метър с включен наем, сервизни такси и данъци. Следват Хонконг с 279 долара и Токио с 236 долара.

Ограничените наличности от терени в тези градове, където складовете се конкурират с други класове активи и предлагането е ниско, задържат свободните първокласни площи на ниво под 3%.

В други градове силното търсене и липсата на първокласни наличности в Дубай водят до ръст на цените на складовете със 7,7% до 204 долара на кв. м, което поставя града на четвърто място в общата класация.

В САЩ макар цените на складовете да са по-ниски, те са отбелязали един от най-силните ръстове в последните 12 месеца.

На седемте най-големи пазара на индустриални площи в света цените са нараснали средно с 20,1%. В Европа покачването е средно с 6,7%, въпреки че цените на складовете в Прага са се повишили с цели 35,8% за една година заради изключително ниските свободни площи и ролята на града като „ниършоринг“ дестинация (преместване на производството в близост до родния пазар – бел. ред.) хъб за много европейски компании.

Според Savills растящите цени на складовете са само една част в процеса на вземане на решения от наемателите – разходите за труд също са нараснали средно с 6% през миналата година, а тези за ток и дизел са се увеличили с 39,4%.

„Променящото се поведение на потребителите, бумът на електронната търговия и промените при веригите за доставка водят до липса на площи и ръст на наемите на много силно ограничени пазари. Това тласка световния пазар на складове до нови върхове“, коментира Пол Тостевин, директор на отдела за световни анализи в Savills.

„Отслабващите нагласи на потребителите и по-високите разходи за енергия и труд все още не са повлияли на търсенето или на наемите, а предвид липсата на предлагане на първокласни площи на много пазари цените вероятно ще останат високи за площите с най-добра локация. Това ще бъде подкрепено и от продължаващото търсене на устойчиви сгради с най-висока оценка, тъй като търговците на дребно се стремят да „позеленят“ веригите си за доставка“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още