IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие списък на инвестиционни проекти на общините

234 обекта ще се финансират с над 406 млн. лева след одобрението на Националното сдружение на общините в България

21:21 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Министерският съвет одобри списъка на инвестиционни проекти на общините. Те обхващат обекти и направления от линейната техническа инфраструктура – общинска пътна и улична мрежи и ВиК инфраструктура, включени са и проекти  за финансиране на общинските администрации, а финансирането им е осигурено в рамките на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство за 2022 г. В списъка са включени 234 обекта на обща стойност над 406 млн. лева, разпределени както следва: 105 броя ВиК обекти на стойност 126 млн. лева; 94 броя обекти за общински пътища на стойност за близо 234 млн. лева, 35 броя обекти за улична мрежа за 46 млн. лева, съобщи пресцентърът на правителството.

Приетото днес решение отменя досегашния одобрен списък на инвестиционни проекти на общините, който беше приет от Министерския съвет на 1 август 2022 г., тъй като в Приложение № 1 към него са включени обекти, за чието изпълнение са заложени дейности, реализацията на които е нецелесъобразна и е извън обхвата на провежданите политики и бюджетни програми на МРРБ. Освен това, за част от включените в списъка обекти няма информация дали имат документална готовност за изпълнение, посочиха от правителствения пресцентър.

Одобреният списък е въз основа на писмо от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) от 23 август, в което те посочват приоритетни за общинските администрации инвестиционни проекти на линейната инфраструктура в три направления – ВиК инфраструктура, улична мрежа и общински пътища.

Включените в този списък обекти бяха разгледани, анализирани и селектирани само тези, които имат проектна готовност, разрешения за строеж, посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни и при условие МРРБ да финансира 50% от стойността на съответните обекти. Предвид големия брой и стойност на обектите в списъка на НСОРБ в настоящия списък за всяка община е включен първия приемлив по приоритетност и направление обект.

По изключение, предвид създалата се бедствена ситуация в редица села на територията на община Карлово след проливни валежи на 2 септември и с цел подпомагане на общината за възстановяване на единствения достъп на местното население до няколко населени места и връзката им с републиканската пътна мрежа, за община Карлово в списъка са включени два обекта, а именно за реконструкция и рехабилитация на два общински пътя и водопроводните мрежи в населените места, част от направленията и в обхвата на общинските пътища.

Финансирането на проектите от списъка ще е в рамките на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 г. Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще сключи споразумения с кметовете на общините за финансиране на посочените в приложението проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още