IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия обмисля да прекрати програмата си „златна виза“

В момента схемата за издаване на разрешителни за пребиваване срещу инвестиции се преоценява

20:30 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Португалия обмисля да прекрати програмата си „златна виза“, насочена към привличане на богати инвеститори, обяви в сряда премиерът на страната Антониу Коща.

„Има програми, които в момента преоценяваме, и една от тях е програмата за златни визи, която вероятно вече е изпълнила функцията си и за която на този етап може вече да няма оправдание да бъде поддържана“, коментира Коща по време на Web Summit, предава агенция Lusa, цитирана от онлайн медията Politico.eu.

Съгласно схемата, стартирана през 2012 г., инвеститори от държави извън Европейския съюз (ЕС) могат да получат разрешение за пребиваване в Португалия, ако инвестират повече от 280 хил. евро в недвижими имоти или най-малко 250 хил. евро в дарения в областта на изкуството.

Това е популярна схема сред инвеститори от страни като САЩ, Китай и Австралия, които с пребиваване получават достъп до визи за ЕС и могат да купуват атрактивни имоти.

Португалия спря достъпа до програмата за руснаци, след като Русия нападна Украйна през февруари.

Лисабон беше подложен на критики, след като стана ясно, че Роман Абрамович е получил португалско гражданство миналата година. Абрамович се е представил като потомък на сефарадски евреи. В момента се води разследване срещу равин, който е помогнал на руския олигарх да получи португалски паспорт.

Европейската комисия и Европейският парламент отдавна критикуват схемите за златни визи и паспорти, тъй като те дават бърз път към гражданство на ЕС не за заслуги, а въз основа на чисто финансови причини.

„Схемите за гражданство на инвеститорите подкопават същността на гражданството на ЕС и имат последици за Съюза като цяло“, коментира Комисията, когато по-рано през годината заведе дело срещу програмата на Малта за паспорти и визи.

Португалия не дава гражданство при инвестиция, но след като човек получи пребиваване, той има право да пътува свободно в рамките на ЕС, стига да прекарва поне седем дни в годината в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още