IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите сметки за енергия карат британските компании да преосмислят използването на офиса

Компаниите на Острова събират служители на по-малко етажи, за да намалят сметките си

15:50 | 08.11.22 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Растящите цени на енергията карат британските компании да се отказват от офис площи, за да спестят пари, съобщава ръководителят на една от най-големите компании в света за услуги на работното място, цитиран от Financial Times.

Компаниите обмислят по спешност как да намалят потреблението си на енергия, казва Джейкъб Аръп-Андерсен, главен изпълнителен директор на ISS, оценявана на 3 млрд. паунда компания, която управлява офиси за някои от най-големите корпорации в света. Разходите за енергия съставляват над 7 на сто от общите разходи за наем на офис, сочат данните на компанията.

„Водехме разговорите за устойчивостта преди една година, но не можахме да спечелим подкрепата на финансовите отдели. Сега разговорите се водят от главните финансови директори“, отбелязва Аръп-Андерсен в интервю за FT.

Клиентите на ISS се стремят да съберат служители на по-малко етажи и да закрият услуги на други, за да спестят разходи за енергия, допълва той.

Разходите за наемане на офис площи достигнаха най-високото си ниво в историята, като са нараснали с 13 на сто в последните 12 месеца, тъй като разходите за храна, строителни материали и печат се повишават, сочат данни на консултантската компания в областта на имотите Lambert Smith Hampton.

Разходите за енергия са нараснали по-бързо от останалите, като са се удвоили в последната година, показват данните на LSH.

Аръп-Андерсен очаква промяната в поведението на компаниите да се запази дори ако цените на енергията се стабилизират в краткосрочен план.

„Точно както COVID остави отпечатък върху начина ни на мислене за хигиената и дезинфекцията, няма съмнение, че този период ще накара компаниите да пожелаят да засилят енергийната си ефективност", казва той.

Наемателите на офиси плащат за енергийната си ефективност директно или при наемането на няколко сгради – чрез таксата за обслужване, след като имотният мениджър на собственика на сградата е сключил договор, казва Алиса Шейлър, ръководител на ESG в отдела за управление на имоти в BNP Paribas Real Estate.

Наред с по-високите разходи корпоративните наематели продължават да се борят и с последиците от COVID, като нивата на заетост в офисите все още са далеч от периода преди пандемията, особено във Великобритания.

„Най-големият изоставащ във връщането на работното място в световен план е Голям Лондон, следван от Ню Йорк“, отбелязва Аръп-Андерсън, който отдава нежеланието за завръщане отчасти на дългите пътувания до работа в тези градове.

Във Великобритания средната заетост е около 30%, което е наполовина на нивата преди пандемията, сочат данни на Remit Consulting.

„Ако погледна 2020 г. спрямо днес, има значителна промяна, която се запазва – ясно е, че хибридната работа ще остане“, смята Аръп-Андерсен.

Няма съмнение, че по-ниската заетост и по-високи разходи ще накарат наемателите да намалят или преустроят площи, допълва той.

Но заплахата от съкращаване на работни места с охлаждането на икономиката и нарастването на местните сметки за енергия може в крайна сметка да насърчат служителите да се върнат в офисите във Великобритания.

„С по-високите сметки за енергия и общата инфлация става по-скъпо да се работи от вкъщи. А с очертаващата се рецесия хората естествено се насочват обратно към офисите“, казва Аръп-Андерсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още