IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция у нас намалява за четвърти пореден месец

Сградното строителство отбелязва първи годишен спад от четири месеца насам

14:07 | 10.11.22 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Строителната продукция в България намалява за четвърти пореден месец през септември, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо август строителният сектор в страната ни записва спад от 0,2%. От началото на годината той е излизал на плюс на месечна база само два пъти – през април и май.

През септември основна роля за понижението на строителната продукция има отстъплението при сградното строителство, което е намаляло с 0,5%, докато гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, отбелязва скромен ръст от 0,2 на сто.

За сградното строителство това е четвърти пореден месечен спад, а от началото на годината то е успяло да изплува на зелена територия само в два месеца – април и май. В същото време инфраструктурното строителство постига плахо възстановяване с второ поредно месечно покачване след два месеца на спадове през юни и юли.

На годишна база общата строителна продукция у нас е намаляла с 1,3%, сочат още данните на НСИ. През август строителството у нас записа нулев растеж след два поредни месеца на спадове. Понижение имаше и през април, а в останалите месеци то успяваше да изплува на зелена територия.

Сградното строителство има по-голям принос за свиването на общата строителна продукция и при сравнението на годишна база, като за него това е първи годишен спад (-1,7%) от четири месеца насам. От началото на годината сградното строителство у нас е намалявало само през април.

Инфраструктурното строителство също намалява с 0,8% на годишна база през септември, четвърти пореден месец на спад. От началото на годината то е излизало на плюс на годишна база само през януари и през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още