IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли България остров на ниските лихви?

Не се очаква вълна от лоши кредити, прогнозира Тихомир Тошев, управител на "Кредит център"

19:00 | 16.11.22 г. 4

Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишаване на лихвените проценти почти не се усеща в България и в момента изглеждаме като един остров на ниските лихви, защото във всички страни около нас лихвите по ипотечните кредити са над 6%. В България те си остават в рамките на 2,3% до 2,8%. Фиксираните лихви, към които има много голям интерес през последните месеци, се движат между 3% и 4%. Това каза Тихомир Тошев, управител на "Кредит център", в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът обясни, че лихвените нива у нас се влияят от конкуренцията на банковия пазар. „Ние имаме малък пазар, а много банки, и това е една от причините лихвите да остават ниски. Значение за по-ниските лихви има и ликвидността на системата, защото имаме над 68 млрд. лв. депозити, по които повечето банки все още не дават лихви и това всъщност е безплатен ресурс за тях“, коментира Тошев.

Той отбеляза, че някои малки банки вече са започнали да дават 1-1,5% лихви по депозитите. „Добрата новина за хората с депозитите е, че от следващата година и по-големите банки ще предложат лихви по депозитите, но не трябва да очакваме някакви много високи нива, каквито бяха в периода 2008-2010 г.”, предупреди експертът. 

Задържането на ниските лихви по ипотеките няма да може да продължи много дълго, сподели още събеседникът. Тошев очаква, че още от януари първите по-сериозни повишения на лихвените нива, като уточни, че те няма да достигнат нивата в Унгария, Румъния и Чехия, където вече са над 7%.

„Ние имаме валутен борд и добра ликвидност на банките благодарение на голямата депозитната маса. Моите очаквания са, че плавно през следващата година лихвите по ипотеките ще се повишат до 3,5-4,5%, а тези по потребителските кредити ще останат между 5%-8%”, коментира кредитният консултант.

„Увеличението на лихвите няма да постави под риск кредитите на домакинствата и няма да има вълна от лоши кредити и проблеми с обслужването им. Смятам, че няма да има тежки сътресения следващата година. Ще има по-спокоен, по-нормален пазар, нормална кредитна активност и ще минем без големи проблеми през 2023 г.”, обобщи гостът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Пари в обръщение 25 млрд паричен агрегат М1 111млрд.Тиквениците драпат за еврозоната щото и тегнат овърнайт депозитите.Лихвите по Дцк са тамън 1/4 EUR/BGN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 1
hriss
преди 1 година
Мдааа, аман от този специалист :) Ако банките в БГ не вдигнат лихвите по депозити, ще има отлив на капитали в близки страни от ЕС, където лихвите по депозити са 6 -7% и също така 100К ойро са гарантирани. Ей къде са качамаците на 4 часа път, откриваш сметка за секунди. И тогава всички БГ банки ще се окажат нали знаем в каква ситуация, щот почне ли отлив на капитали, за да ги върнеш обратно, трябва да подскочиш по високо от съседите...с 7-8% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
Тишо май не знае или не иска да споменава, че повечето банки в България си имат "майка", която може да изтегля ликвидност когато си поиска от "клончетата". Дали ще сме остров на ниски лихви, при положение, че "майките" могат да инвестират в пъти по висока доходност в по сигурни пазари и активи от БГ пазара на ипотеки. Само за пример другия голям фактор - пазара на ДЦК, предлага по висока и без рискова доходност от ипотеките. БГ пласира ДЦК вече над 4% лихва. Да видим дали Тишо платения ще познае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Тоя същия твърдеше преди 5,6 месеца ,че лихвите щели да си седят ниски,сега когато ЕЦБ започна да ги вдига пак лъже и маже защото все пак неговия бизнес е да дава кредити,излезе статистиката за ръст от 25% лоши заеми по бързите кредити,което означава че хората вече трудно връщат дълговете,ЕЦБ вчера предупреди за ръст на лошите кредити и банките да го очакват и хоп Инвестор изкарва Тошето да лъже и успокоява отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още