IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Главболгарстрой" затвърждава търговските си взаимоотношения и мрежата от контакти в САЩ

Компанията си партнира с международни асоциации, индустриални и производствени лидери, представители на академията и неправителствени асоциации

11:14 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: "Главболгарстрой"
Снимка: "Главболгарстрой"

През ноември 2022 г. българската строителна компания „Главболгарстрой“ се присъедини към влиятелната мрежа на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (GFCC), базирана във Вашингтон (САЩ). Организацията представлява мрежа от лидери и организации от цял свят, ангажирани с конкурентоспособността и по-високия жизнен стандарт. Членовете ѝ се стремят да постигат иновации, по-висока производителност и просперитет за своите страни, региони и градове посредством разработването и прилагането на концепции, инициативи и инструменти, които да покажат правилния път в сложния пейзаж на конкурентоспособността.

Глобалната федерация е създадена през 2010 г. във Вашингтон и към момента обединява лидери и организации от 33 държави от цял свят. Нейни членове са правителството на Австралия, Съветът по конкурентоспособност на САЩ, Министерството по икономическо развитие и Технологичният иновативен институт на Обединените Арабски Емирства, Японската научна и технологична агенция, Националната конфедерация на индустрията на Бразилия, както и голям брой университети и научно-изследователски организации. Сред корпоративните членове на организацията са компании като Lockheed Martin (САЩ), Al-Dabbagh Group (Саудитска Арабия), Атинската фондова борса (ATHEX), Whitecap Investments (САЩ) и др.

Годишното събрание на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (Вашингтон) в Атина, Гърция. Снимка: "Главболгарстрой" Годишното събрание на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (Вашингтон) в Атина, Гърция. Снимка: "Главболгарстрой"

На Годишното събрание за 2022 г. на асоциацията в Атина (Гърция) българската компания „Главболгарстрой“ бе приета за пълноправен член, разширявайки географския обхват на организацията в региона на Югоизточна Европа. Това е първият член на Глобалния съвет от България и един от малкото членове от региона на Югоизточна Европа. 

Като мрежа, която обединява изявени лидери и представители на академията, бизнеса, политическата класа, неправителствения сектор и др., в нея в лично качество членуват и бивши министър-председатели, изпълнителни директори на големи мултинационални компании, представители на академичните среди, носител на Нобелова награда и др. Те се събират регулярно, за да обсъждат предизвикателствата и дадат препоръките си към правителства и политически лидери от различни държави по света с различен темп на икономическо развитие. Това често се случва под формата на изготвени доклади и стратегии, които правителствата могат да адаптират и приложат, с цел постигане на устойчиво развитие.

Лидерите на GFCC обсъждат теми като: създаването на все повече иновативни и технологични екосистеми; иновативни клъстери, които да развиват технологиите и цифровизацията;  създаване на възможности за постигане на по-високи нива на производство; осигуряване на устойчивост и конкурентоспособност на новите предприятия; предоставяне на нови бюджетни схеми и подпомагане на технологичния обмен и др.

Целта на тези дебати и обсъждания е поставянето в публичното пространство на важните теми, свързани с постигането на по-високи нива на икономически напредък и конкурентоспособност на индустрията в световен мащаб, които да се постигат „на скорост“ в този динамично променящ се свят. Тези действия обаче следва да вземат под внимание и да обхванат общество в цялост, не допускайки никой да остане в страни. Централата на  Глобалния енергиен център към Атлантическия съвет (Вашингтон). Снимка: "Главболгарстрой" Централата на Глобалния енергиен център към Атлантическия съвет (Вашингтон). Снимка: "Главболгарстрой"

Други партньорства на "Главболгарстрой" в САЩ

Темите за енергийната криза, енергийния преход и чистата енергия бяха сред основните теми на разговор при посещение на делегация на „Главболгарстрой“ в Далас (Тексас) и Вашингтон. Освен с компаниите, с които традиционно сътрудничи като Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell (САЩ), представителите на българската компания проведоха срещи и разговори и с Глобалния енергиен център към Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон. Обсъдени бяха темите за развитието на газовата инфраструктура в региона на Югоизточна Европа (и по-специално България), сигурността на газовите доставки в Европа и на Балканите, производството на соларна и вятърна енергия, както и на чист водород.  Снимка: Сградата на Петролния клуб на Далас в Тексас. Снимка: "Главболгарстрой" Снимка: Сградата на Петролния клуб на Далас в Тексас. Снимка: "Главболгарстрой"

Устойчивото бъдеще, инвестициите в иновативни проекти, предизвикателствата, свързани със зелената енергия, иновацията в материалите и продуктите и други бяха в дневния ред на експертен дебат, който се проведе в Петролния клуб на Далас в Тексас. Опита си в тази област представи Лори Руеркерк, Главен изпълнителен директор на компанията „Celanese“, която прилага продуктите си в различни сектори на икономиката и индустрии като: енергетика, строителство, земеделие, транспорт и др. 

Последна актуализация: 11:18 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още