fallback

Испания защитава домакинствата с ниски доходи от ипотечния шок

Най-уязвимите семейства ще имат петгодишен гратисен период с по-ниски лихви по ипотеките си

11:46 | 23.11.22 г.

Испания обяви поредица от стъпки, за да предпази собствениците на ипотечни кредити с по-ниски доходи от растящите лихви, засилвайки усилията си за смекчаване на икономическия удар от високата инфлация и растящите лихвени проценти, предава Bloomberg.

Министрите одобриха късно снощи мерки, които трябва да помогнат на над 1 млн. домакинства, но съгласието по окончателните подробности с банките все още не е факт, съобщи министерството на икономиката на страната в комюнике.

Растящите лихви сложиха край на десетгодишния бум на имотния сектор в Европа и нарастват опасенията, че натискът може да се прехвърли върху по-широката икономика. В Швеция властите предупредиха, че имотният дълг може да създаде заплаха за финансовата стабилност на страната, а Полша обяви мораториум върху плащането на ипотечните кредити, за да даде успокоение на тежко засегнатите собственици на жилища.

Ипотечните кредити оказват натиск върху икономиката на Испания, където около 70% от заемите за покупки на жилище варират в унисон с промените в лихвените нива. Основният 12-месечен Euribor нарасна до над 2,6% спрямо -0,5% преди една година, след като Европейската централна банка даде ход на усилията си за овладяване на рекордно високата инфлация.

Какво предвиждат основните предложения:

По-ниски лихви по време на петгодишен гратисен период за уязвими семейства, печелещи под 25 200 евро, като в същото време те ще могат да пристъпят и към преструктуриране на втори дълг.

Достъп на домакинствата до двегодишен гратисен период с по-благоприятна лихва през това време и удължаване до седем години на срока на кредита.

Позволение домакинствата от средната класа с доходи под 29 400 евро на година да замразяват месечни плащания и да удължават периода на амортизация до седем години.

Новият пакет е още един пример за желанието на премиера Педро Санчес да се намеси в икономиката, докато растящите разходи за издръжка на живот подлагат на финансов натиск испанците.

Данъци върху свръхпечалбите

Правителството начело със социалистите предлага едни от най-радикалните икономически политики в Западна Европа тази година, като наложи данъци върху свръхпечалбите на енергийни компании и банки, въведе таван върху газа, използван за производство на ток, и ограничи ръстовете на цените на наемите.

Санчес заяви, че големият бизнес трябва да допринесе за финансирането на мерките за подкрепа на икономиката на стойност 35 млрд. евро, равнозначни на около 2,5% от икономиката на страната.

Европейската централна банка предупреди по-рано този месец в необвързващо становище, че данъкът върху банките може да навреди на кредитори, които не постигат по-високи печалби от растящите лихви, и да изкриви конкуренцията в индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 23.11.22 г.
fallback
Още от Новини виж още