IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният булевард "Витоша" е на 39-о място сред най-скъпите улици в света

Наемите на търговски площи на централния столичен булевард все още са с 10% под нивото им спрямо периода преди пандемията

13:53 | 23.11.22 г.
Снимка: Wikipedia.org
Снимка: Wikipedia.org

Булевард „Витоша“ в София е на 39-о място сред най-скъпите улици в света, показва индекс на консултантската компания Cushman & Wakefield, в който са включени 47 търговски улици. Наемът на търговски площи на централния столичен булевард достига 605 евро на квадратен метър на година. Цените на наемите са намалели с 10% спрямо периода отпреди COVID-19, а в сравнение с миналата година остават непроменени, сочат данните на компанията.

Наемите на бул. „Витоша“ са по-високи в сравнение с търговски улици в Братислава, Манила, Лимасол. Непосредствено преди централния столичен булевард в класацията се нарежда централната търговска улица в Сао Пауло, Бразилия.

Наемането на търговски площи на бул. „Витоша“ е по-евтино и в сравнение с други големи търговски улици в Централна и Източна Европа. Наемите на ул. „Калея Виктория“ в Букурещ например достигат 640 евро на квадратен метър на година и вече са заличили спада си спрямо периода преди пандемията. Наемите на ул. „Чопова“ в Любляна и на главната улица в Загреб „Илица“, също са по-високи в сравнение с бул. „Витоша“, съответно 698 и 873 евро на кв. м. Още по-напред в класацията е пешеходната улица „Княз Михаил“ в Белград, където наемите на квадрат търговска площ годишно достигат 989 евро, а непосредствено преди нея се нарежда ул. „Истиклял“ в Истанбул със 1175 евро на квадратен метър на година. Наемите и на двете улици обаче все още не са се върнали на нивата си преди пандемията, те са надолу съответно с 6% и 26%. Подобна е ситуацията и на главната пешеходна улица в Будапеща, където наемите все още са с 27% под равнището преди COVID-19 и достигат 1280 евро на квадратен метър на година, показват данните на Cushman & Wakefield.

Улица "Македония" в Скопие е най-достъпното място в Европа за наемане на търговски площи с 326 евро на квадрат на година. 

„Пето авеню“ в Ню Йорк е най-скъпата улица в света за наем на търговски площи с 21 076 евро на квадратен метър на година. Изкачването ѝ от второ на първо място е резултат от устойчивостта ѝ по време на глобалното забавяне (наемите вече са достигнали нивата си отпреди пандемията) и на силата на американския долар, която отслабва местните валути на конкурентни водещи пазари.

Централната улица в Ню Йорк детронира дългогодишния лидер в класацията – главната търговска улица в Хонконг, където наемите са с 41% надолу спрямо периода отпреди пандемията и достигат 15 134 евро на квадрат на година. В топ три попада и „Виа Монтенаполеоне“ в Милано с 14 547 евро на кв. м. „Ню Бонд Стрийт“ в Лондон и „Шанз-Елизе“ в Париж допълват топ пет на най-скъпите улици в света за наем на търговски площи. В десетката попадат също търговски улици в Токио, Цюрих, Сидни, Сеул и Шанхай.

Главната пешеходна улица в Атина „Ерму“ е на 14-о място в класацията с 3200 евро на квадратен метър на година, въпреки че наемите все още не са се възстановили напълно спрямо периода преди пандемията (-4%). Централната улица в Осло отбелязва най-голям скок в класацията – от 27-о на 23-о място, а „Нови свят“ във Варшава е най-големият губещ – от 32-о на 36-о място.

Ръстът на наемите в световен план е достигнал 2% спрямо миналата година, но нивата им все още са с 6% под предпандемичните равнища, показват данните на Cushman & Wakefield. Северна и Южна Америка, благодарение главно на САЩ, са най-устойчивият регион към забавянето при наемите, като те са с 15% над нивата си преди COVID-19.

Азиатско-Тихоокеанският регион беше най-засегнатият по време на пандемията, като наемите там са намалели средно със 17%, главно заради затварянето на граници, което засегна първокласни дестинации в региона за чуждестранните туристи.

Сходна е ситуацията и в Европа, където наемите са надолу с 8% спрямо нивата отпреди пандемията. Възстановяването беше подкопано през 2022 г., като насрещните ветрове за икономиката, породени от войната между Русия и Украйна, засегнаха наемите на някои пазари, отбелязва консултантската компания.

Но има и положителна тенденция – една четвърт от пазарите в региона, или 13 от общо 52, включително улици в Рим, Осло, Виена и Милано, вече са се възстановили от забавянето заради COVID-19 и наемите на търговски площи там са се върнали или са надминали нивата преди пандемията. Не такава е ситуацията в Лондон, Париж и Мюнхен, където наемите все още са под предпандемичните си равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още