IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турска строителна компания ще инвестира 2,2 млрд. долара в достъпни жилища в САЩ

Компанията Nef се е насочила към строителството на апартаменти, студентски жилища и имоти за отдаване под наем в Маями, Остин, Ню Йорк и Лос Анджелис

12:44 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската строителна компания Nef е създала съвместно дружество с американската Workforce Housing Partners, за да инвестира около 2,2 млрд. долара за изграждането на достъпни жилища в САЩ, където пандемията предизвика жилищна криза, съобщава Bloomberg.

Базираната в Истанбул компания подписа договор с Workforce Housing Partners в Маями за изграждането на около 10 хил. апартамента, общежития и жилища под наем за пет години, съобщи президентът на Nef Ерден Тимур.

Партньорството, в което компанията държи 90%, а Workforce Housing – останалата част, предвижда първоначално да бъдат построени 2200 жилища, включително апартаменти и 800 студентски жилища, в Маями, където търсенето на жилища е високо, съобщи Тимур. След това компанията планира да изгради още 3800 жилища в САЩ догодина.

„Съсредоточени сме върху области в САЩ, където има остър недостиг на жилища“, отбеляза той. „Маями изглежда идеално място за жилища под наем, както и Остин в Тексас“, допълни Тимур. Компанията планира да инвестира и в Бруклин, Ню Йорк, и в центъра на Лос Анджелис.

Десетилетия на недостатъчно строителство доведоха до ръст на цените и най-големия дефицит на домове в САЩ. Недостигът създаде още по-голямо неотложност тази година, тъй като растящите наеми допринасят за най-бързата инфлация от десетилетия, а пандемията задълбочи предизвикателствата пред веригите за доставка. Страната се нуждаеше от общо 3,8 млн. домове през 2019 г., показа изследване на организацията Up for Growth.

САЩ отдавна привличат интерес от Близкия изток. Държавни фондове от региона изграждат свои портфейли с имоти в САЩ, а Investcorp, най-голямата компания в региона за управление на алтернативни активи, купи над 200 имота на стойност около 2,5 млрд. долара в САЩ миналата година.

Има „жилищна криза в Америка, особено в Маями, Южна Калифорния и на големи пазари в Тексас“, каза Джейсън Талбот, управляващ партньор в Workforce Housing. Ръстът на цените на наемите, значителната вътрешна миграция и „невероятно ниските наличности създават огромна възможност за строителните компании“ в тези райони, допълни той.

Маями и околностите му с население от 6 млн. души привлича инвестиции в имоти, тъй като криптоинвеститори, хедж фонд мениджъри и адвокати се установяват там от други райони на САЩ, засилвайки търсенето на имоти след пандемията от COVID-19. Кен Грифин неотдавна премести семейството и финансовата си империя от Чикаго в Маями.

„Маями след COVID е много различно място“, каза Талбот. Има „огромен приток на технологии, финанси и като цяло огромна миграция на местни пари и установяване на богатство в щата, което на свой ред създава по-разнообразна и устойчива местна икономика“, допълни той.

Съвместното дружество ще строи апартаменти в кварталите „Гулдс“ и „Перин“ в Маями бийч, които се очаква да се отдават под наем на цена от 1900 долара на месец. Средната цена на наемите на едностайни апартаменти в района е 2520 долара, като е нараснала с 34% на годишна база, показват данни на Zumper.

Компанията ще строи и общежития в проекта Novu близо до Международния университет във Флорида.

Планове за IPO

Партньорството цели първоначално да осигури 25% до 35% от инвестициите от собствения си капитал и да заеме останалите от банки, съобщи Тимур. След това приходите от наеми ще помогнат за финансирането на бъдещи жилищни проекти, допълни той.

Тимур обмисля в крайна сметка първично публично предлагане на холдинговата компания на Nef, която включва подразделения за технологии и продажби на земя в САЩ и Европа. „Може да обмислим това през 2025 и 2026 г.“, заяви той.

Единственият акционер в Nef Тимур Гайрименкул притежава активи за около 25 млрд. турски лири (1,34 млрд. долара). Около 13 млрд. лири от капитала са дошли от жилищни проекти в Турция тази година, а останалите - от проекти за земя в родината и жилищни проекти в чужбина, съобщи Тимур. Приходите от продажби са достигнали 3,5 млрд. лири през 2021 г., допълни той.

Nef, чието официално име е Timur Gayrimenkul Gelistirme Yapi Ve Yatirim, вече е построила почти 15 хил. жилища в Турция, Ню Йорк, Великобритания и Казахстан. Workforce Housing Partners е активна във Флорида от 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още