fallback

Строителството на метрото в София през "Подуяне" върви по график

В началото на 2023 г. ще започне второто разширение на трета линия на метрото от Военната академия през "Слатина" до бул. "Цариградско шосе"

18:12 | 29.11.22 г.

Строителството на метрото през район „Подуяне“ върви по график, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на Линия 3, метростанция „Стадион Георги Аспарухов“.

Новият участък е с дължина 3 км и три метростанции и след пускането му още 40 хил. души дневно ще могат да пътуват с метрото, съобщава пресцентърът на Столична община.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В последните месеци е започнало изграждането на конструкциите на трите нови метростанции – „Стадион Георги Аспарухов“, станция „Тракия“, която е разположена на кръстовищата на бул. „Ген. Владимир Вазов“ с ул. „Витиня“, и станция „Ген. Владимир Вазов“ в района на кръстовището с ул. „Ст. Доспевски“.

„Сименс“ ще изпълнят системите за управление и функциониране на метровлаковете, които са общо девет, проектирането им вече е започнало.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Метрото остава най-важният стратегически проект за града. То променя средата и осигурява най-екологичния и удобен транспорт за гражданите. С тези нови три километра още 40 хиляди души дневно ще използват този транспорт, а след второто разширение през район „Слатина“, метрото ще има 50% дял от градския транспорт“, каза Фандъкова.

Тя съобщи, че работата по второто разширение от Военна академия „Георги С. Раковски“ през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“, което е с дължина шест километра, ще започне в началото на 2023 г.

По време на проверката тя беше придружена от изпълнителния директор на „Метрополитен“ проф. д-р инж. Стоян Братоев, зам.-кметовете на София по строителство и транспорт инж. Ангел Джоргов и Кристиан Кръстев, както и от представители на ръководството на „Сименс“.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Успяхме да защитим средствата за разширението на метрото и започнахме строителството изцяло със средства на общината на 21 март 2022 година. Така компенсирахме забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост при предишното правителство“, добави Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 29.11.22 г.
fallback
Още от Новини виж още