IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Дания отбелязва най-големия си спад от 11 г.

Очаква се цените на жилищата в страната да намалеят с 10% до есента на следващата година

17:30 | 20.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Дания намаляват с най-бързия си темп от 2011 г. насам, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити карат купувачите да договарят все по-големи отстъпки от офертните цени, пише Bloomberg.

Предизвикателствата пред Дания наподобяват тези в съседна Швеция, където пазарът спада с най-бързия си темп от 90-те години на миналия век. Макар че жилищният пазар в Дания до момента се справя по-добре, бързият ръст на лихвите подлага на натиск цените след дълъг период на лихви под нулата. Цените на жилищата в Дания намаляват с най-бързия си темп от 11 години. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Дания намаляват с най-бързия си темп от 11 години. Графика: Bloomberg LP

Според последните данни цените на жилищата са намалели с 2,1% през третото тримесечие спрямо предишните три месеца, съобщи Finans Danmark. Това е най-големият спад от 11 години насам.

Последното тримесечие жилищата са се продавали на средно 7,3% по-ниски цени спрямо офертните, съобщава най-голямата асоциация в страната на банки и ипотечни кредитори. За сравнение, година по-рано цените са намалели с 3,6%.

„Пазарът се характеризира със значително по-ниска търговия и все по-голям спад на цените“, коментира Мира Ли Нилсен, главен анализатор в най-голямата ипотечна банка в Дания Nykredit Realkredit. „Очакваме, че както цените на апартаментите, така и цените на къщите ще намалеят с около 10% от връхната им точка това лято до есента на следващата година“, допълва тя.

Датчаните може да се сблъскат и с по-високи лихви, след като изненадваща промяна в политиката в Япония може да направи датските ипотечни облигации не толкова привлекателни за закупуване от японски инвеститори, счита Матиас Долеруп Спрегел, старши икономист в Sydbank. По традиция инвеститорите са сред най-големите купувачи на датски активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още