IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представителят на Община Пловдив в "Пълдин Туринвест" подкрепи апорта на акции в Панаира

В същото време от общината заявиха, че ще обжалват всички решения на общото събрание на дружеството

15:56 | 09.01.23 г.
Снимка: Международен панаир Пловдив
Снимка: Международен панаир Пловдив

Представителят на община Пловдив Ясен Михайлов е подкрепил прехвърлянето на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в "Пълдин Туринвест", коментира самият Михайлов, цитиран от БТА. По неговите думи в същото време той е уведомил присъстващите на общото събрание на компанията, която заедно с Община Пловдив е съсобственик на Панаира, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и ще обжалва по съдебен път всички решения на Общото събрание на дружеството.

С прехвърлянето на акциите на Община Варна "Пълдин" ще притежава 79,3% от акциите на "Международния панаир - Пловдив", а в резултат на операцията по увеличаването на капитала делът на общината се свива до 20 на сто. Общинският съвет на Варна реши да прехвърли своя дял от панаира - 29% в края на 2021 година. Областният управител на Варна обжалва това решение, но Върховният административен съд в крайна сметка го потвърди.

От години общината се опитва да блокира апортирането на акциите, а на 8 януари жители на Пловдив протестираха срещу прехвърлянето на контрола над панаира на бизнесмена Георги Гергов. Техните опасения са, че целта на прехвърлянето е мащабно строителство в площите около панаира.

По-рано кметът Иван Тотев беше категоричен пред медии, че представителят на общината ще гласува "против" промените в устава на "Пълдин Туринвест" и ще обжалва всички решения, взети на днешното (9 януари) заседание.

Михайлов реално изпълнява решението на Общинския съвет на Пловдив от 19 декември 2022 година, с което се дава мандат на представителя на общината да гласува "за", след като собственикът на "Пълдин" предложи да прехвърли на общината 2% от капитала на дружеството, както и 6 дка от площта на панаира, на които общината да построи опера. Политически партии, сред които и представителите на "Демократична България", на два пъти опитаха да свикат извънредно заседание на Общинския съвет, на което да бъде отменено решението, но от ГЕРБ не се появиха и провалиха заседанията заради липсата на кворум.  

От 2008 година Георги Гергов е почетен консул на Руската федерация в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още