IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на офиси в Европа растат с най-бързия си темп от 2008 г. насам

Свободните площи на Стария континент растат, а офис строителството се забавя заради растящите разходи

13:16 | 13.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на офис площи в Европа се е възстановило силно миналата година от пандемията с COVID-19, което е помогнало на сегмента да постигне по-високи наеми и частично да компенсира корекцията на цените от растящите лихви, пише Bloomberg, като се позовава на доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Общо 12,6 млн. кв. м офис площи са били отдадени под наем на Стария континент през 2022 г., ръст с 15% спрямо предишната година, когато много служители работеха от разстояние заради пандемията, сочат данните.

Обемът на отдадените площи значително надхвърля 15-годишното средно равнище, което е довело до ръст на наемите с 6,2% през последното тримесечие спрямо година по-рано. Това е най-силното покачване на наемните цени от средата на 2008 г. насам, пише консултантската компания. Милано, Варшава и Мадрид водят възстановяването на офис пазара в Европа. Графика: Bloomberg LP Милано, Варшава и Мадрид водят възстановяването на офис пазара в Европа. Графика: Bloomberg LP

Стимулирано отчасти от желанието на компаниите да върнат служителите си в офиса, силното търсене показва как оперативната среда за имотните компании издържа на натиска. Растящите разходи за финансиране тласкат нагоре доходността от недвижими имоти, а по-затегнатите кредитни пазари създават рискове от принудителни продажби, като подлагат на натиск оценките.

Компаниите преследват и по-строги нови климатични цели, което води до ръст на търсенето на „зелени“ офис пространства. Предлагането в сегмента е затегнато, тъй като ускоряващата се инфлация и по-високите лихви по ипотечните кредити възпират някои предприемачи.

„Наемателите са фокусирани върху наемането на най-качествените площи на най-желаните локации, за да привлекат и задържат служители“, коментира Найджъл Алмънд, ръководител на анализите на данни в Cushman & Wakefield. Компаниите искат също да си осигурят повече площи в сгради, които отговарят на по-строгите екологични стандарти, допълва той.

Консултантската компания отчита ръст на активността на 23 от 30-те европейски офис пазара, които следи. Той обаче не е бил достатъчен, за да компенсира лекото увеличаване на свободните площи, докато на пазара се появяват нови проекти, а някои компании свиват офис площите си.

Общият обем на наличните офис площи в Европа е нараснал с 0,7% на годишна база до 22,6 млн. кв. м, сочат данните на Cushman. В Люксембург свободните площи са най-малко на ниво от 4,2%, следван от Хамбург, Берлин, Мюнхен и Париж.

Растящите разходи са започнали да подкопават строителната дейност. През 2022 г. са били завършени 4,3 млн. кв. м офис площи спрямо 4,8 млн. кв. м година по-рано. Строящите се в момента площи са на най-ниското си ниво от 2017 г. насам, сочат данните на консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още