IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки инвеститор иска да строи жилища на терена на бившия завод "Пектин" в Перник

Заявлението на гръцкия инвеститор ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 23 февруари

09:38 | 18.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Гръцки гражданин възнамерява да строи жилищни сгради на терена на бившия завод "Пектин" в Перник, съобщи БТА по информация от Общинския съвет.

В община Перник е постъпило заявление от "Формейшън ентърпрайзис" ЕООД със седалище в София, управлявано от Томас Папакостас. Той иска разрешение за изработване на проект и одобряване на задание за частично изменение на общия градоустройствен план на Перник на мястото, отредено за производствена и складова база на несъществуващия вече завод "Пектин".

Имотът е с площ 14 826 кв. метра и попада в промишлени терени на незамърсяващи производства. Намира се в югозападната част на кв. "Църква". Промяната на зоната ще подобри средата с изграждане на жилищни сгради и съпътстващото ги обществено обслужване и озеленяване, уверява инвеститорът.

Завод "Пектин" бе част от индустриалната гордост на Перник като единствен производител на лечебен пектин на Балканския полуостров в годините на социализма. В него са произвеждани и пастьоризирани ябълкови сокове, конфитюри, желета, компоти, шипково брашно, сушени плодове, ракия и др. Приватизиран е през 1997 г.

След смяната на няколко собственици, които разпродадоха машините, съоръженията и комуникациите, през 2017 г. остатъкът от завода е продаден от частен съдебен изпълнител за 356 160 лв.

Заявлението на гръцкия инвеститор ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 23 февруари. Постоянната комисия към Общинския съвет "Устройство на територията и инженерна инфраструктура" е подкрепила проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
А трампа с гръцкия риболовен флот за омега тли не може ли по общата селскостопанска палитика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Пектинът е известен с благотворното си влияние върху храносмилателната и отделителната система, като вещество изчистващо токсините и холестеролните натрупвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още