fallback

Офисите и логистичните площи в Европа са най-предпазени от енергийни сътресения

Търговците на дребно обикновено потребяват повече енергия и не винаги могат да прехвърлят разходите на клиентите

21:30 | 04.05.23 г.

Офисите и логистичните имоти в Европа са двата сектора на бизнес имотите, които са най-защитени от енергийни сътресения, тъй като разходите за комунални услуги съставляват относително малък дял от общите бизнес разходи, счита консултантската компания Savills.

Търговците на дребно обикновено потребяват по-големи количества енергия и не винаги могат да прехвърлят разходите на клиентите, докато центровете за данни и индустрията с научните лаборатории разчита силно на енергията.

„Консултантската компания счита, че делът на енергийните разходи съставлява между 2% и 4% от общите разходи на наемателите в двата сектора“, отбелязва Ленка Печова, старши научен анализатор в Savills в Чехия и Словакия.

„Служителите са отговорни за над 50% от общите разходи на наемателите на офиси, а комбинираните разходи за транспорт и работна ръка съставляват над 75% от общите разходи на наемателите на складове. Компаниите в сектора на промишленото производство са по-засегнати от ръста на цените на енергията заради по-високото потребление“, допълва тя.

Охлаждането на водата оказва силно въздействие върху центровете за данни. Един център за данни използва средно 26 млн. литра вода всяка година на мегават. В резултат на това водата ще стане все по-важна при вземането на решение къде да се изгради нов център за данни.

Но ефективността на потребление на енергия в центровете за данни постоянно се подобрява и настоящите оператори анализират повече алтернативни и зелени източници на доставки на енергия като водородни горивни клетки на място, които може също да бъдат въведени в сектора на научните лаборатории. През март 2023 г. Google обяви, че работи по нови технологии за охлаждане, които може значително да намалят потреблението на вода в центъра ѝ за данни, за да се ограничи използването на вода с 50%.

Търговците на дребно могат да обмислят други по-малки решения като намаляване на температурата в магазините им, изключване на осветлението извън работно време и/или затваряне на вратите им. Изследване на Кеймбриджкия университет показва, че затварянето на вратите на магазина през зимата намалява потреблението на енергия и въглеродните емисии с до 50%.

„Европа в момента е в силни позиции да предотврати последиците от енергийната криза в резултат на меката зима през 2022-2023 г., намаляването на потреблението на газ и увеличаването на нивата на газа в газохранилищата“, казва Брам де Рийк, съдружник в отдела за европейски анализи в Savills.

„Но макар да навлязохме в метеорологичната пролет с по-високи температури пред нас, устойчивостта на енергийната криза ще бъда подложена на истинско изпитание следващата зима, когато правителствата вероятно ще имат по-ограничени възможности да вложат толкова голям капитал в подкрепата за домакинствата и бизнеса, особено ако следващата зима се окаже по-студена за по-дълго време“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 05.05.23 г.
fallback
Още от Новини виж още