IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ скоро ще затворят вратичката за пране на пари чрез луксозни имоти

Професионалистите в областта на имотите ще трябва да съобщават самоличността на действителните собственици на компании, които купуват имоти в брой

22:19 | 10.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на финансите на САЩ скоро ще предложи правила, с които на практика ще сложи край на анонимните покупки на луксозни жилища и ще затвори вратичката, която според ведомството позволява на корумпирани олигарси, терористи и други престъпници да укриват незаконно придобити печалби, пише Ройтерс.

Очаква се дългоочакваната промяна да изисква от професионалистите в областта на недвижимите имоти, като например застрахователите, да съобщават самоличността на действителните собственици на компании, които купуват недвижими имоти в брой, на Мрежата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите (FinCEN).

Според регулаторната програма на FinCEN се очаква новото правило да бъде обявено по някое време този месец, въпреки че графикът може да се измести, твърдят двама анонимни източници, запознати с въпроса. Законодатели и активисти срещу корупцията настояват за това правило, което ще замени сегашната разнородна система за докладване на сделките.

В продължение на десетилетия престъпниците анонимно са укривали незаконно придобити печалби в недвижими имоти, заяви през март американският министър на финансите Джанет Йелън, като добави, че между 2015 г. и 2020 г. чрез недвижими имоти в САЩ са изпрани до 2,3 млрд. долара.

"Ето защо FinCEN предприема тази важна стъпка, за да въведе нещо официално, което ще изкорени прането на пари в сектора веднъж завинаги", казва Ерика Ханичак, директор по правителствените въпроси на застъпническата група FACT Coalition.

Някои активисти твърдят, че FinCEN, която отказа да коментира в кой момент ще бъде въведено новото правило, действа твърде бавно. Длъжностни лица заявиха през 2021 г. за първи път, че има планове да бъде въведено това правило.

FinCEN води борба да доведе до край въвеждането на друго, свързано правило, което има  за цел да разкрива собствениците на фиктивни компании. Според публично писмо от април двупартийна група от американски законодатели настоява FinCEN да усъвършенства това предложение. Според един от източниците този дебат е забавил работата на FinCEN по правилото за недвижимите имоти.

Американската асоциация за поземлени имоти, която представлява застрахователите на имоти, заявява, че приветства новото правило, но че FinCEN трябва да го отложи, докато не бъде завършено правилото за фиктивните компании.

Предложеното правило ще бъде отворено за обществена дискусия.

Въпреки че от банките отдавна се изисква да знаят източника на средства на клиентите си и да докладват за подозрителни трансакции, за сектора на недвижимите имоти не съществуват такива правила в национален мащаб.

Вместо това FinCEN прилага правила за разкриване на информация за покупките на недвижими имоти, известни като географски целеви заповеди, само в няколко града, включително Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Очаква се новото правило на практика да разшири обхвата на тези заповеди в цялата страна.

FinCEN въведе въпросните заповеди през 2016 г., след като New York Times разкри, че почти половината от луксозните недвижими имоти са закупени от анонимни фиктивни компании. Заповедите обаче лесно могат да бъдат заобиколени, като просто се закупи имот извън целевите райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още