IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в жилищното строителство в Германия се задълбочава през юли

Много компании се справят със ситуацията благодарение на натрупани поръчки

13:57 | 21.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спадът в жилищното строителство в Германия се e влошил през юли, като рекорден брой компании в сектора са съобщили за намаляващи поръчки, сочат данните от най-новото проучване на мюнхенския институт ifo, предаде Ройтерс.

През юли делът на компаниите, изпитващи липса на нови поръчки, е нараснал до 40,3 на сто спрямо 34,5 на сто през юни т.г. и едва 10,8 на сто през юли 2022 г.

Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в ifo, предупреждава, че "назрява буря. След много години на разширяване, сега по-високите лихвени проценти и драстичното покачване на разходите в строителството задушават новите поръчки".

Въпреки че делът на германските строителни компании, които се оплакват от анулирани поръчки, е намалял до 18,9 на сто през юли, това все още е доста над дългосрочната средна стойност от 3,1%.

Много компании се справят със ситуацията благодарение на натрупани поръчки, посочват експертите на института, но проучването разкрива, че 10,5 на сто от анкетираните компании сигнализират за финансови затруднения - двойно повече от дела им преди година.

Официални данни на статистическата служба Destatis, публикувани миналата седмица, показаха 27-процентов спад на разрешителните за строеж на жилища в Германия през първата половина на 2023 г., тъй като разходите се покачват, а Европейската централна банка продължава да повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още