IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моловете Paradise и Serdika носят втората по големина печалба на собственика си в ЦИЕ

Двата мола на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle подобряват значително представянето си спрямо първото полугодие на миналата година

16:31 | 23.08.23 г.
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Моловете на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle у нас – Paradise Center и Serdika Center, са подобрили представянето си през първото полугодие на тази година спрямо същия период на 2022 г. и носят втората по големина печалба на собственика си в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочи отчетът на компанията, публикуван на сайта му.

През 2017 г. NEPI придоби Paradise Center в София в сделка за почти 253 млн. евро, която беше най-голямата в България за годината. Преди това фондът стана собственик и на Serdika Center за сумата от малко над 207 млн. евро.

Между януари и края на юни 2023 г. нетната печалба от наеми на двата мола възлиза на 22,966 млн. евро, което е с почти 3,5 млн. евро повече спрямо същия период на миналата година, когато тя достигна 19,521 млн. евро.

Печалбата преди данъци на NEPI от двата търговски центъра в София за първото полугодие е 48,915 млн. евро, с 18,8 млн. евро повече спрямо година по-рано, когато тя бе 30,086 млн. евро. Това е втората по големина печалба преди данъци за NEPI от моловете му в ЦИЕ след Румъния, където тя е достигнала 188,7 млн. евро. Фондът има присъствие в Румъния, Полша, България, Унгария, Словакия, Хърватия, Сърбия, Чехия и Литва.

Към края на юни Serdika Center и Paradise Center са оценявани на 536,223 млн. евро, което е ръст спрямо 504,772 млн. евро към края на първото полугодие на миналата година. NEPI не съобщава отделни цифри за двата търговски центъра.

Добрите резултати вероятно са резултат от нарасналата посещаемост на двата мола – през първото полугодие тя се е увеличила с 14,6 на сто на годишна база, като това е най-високият ръст сред моловете на NEPI в региона.

Силното представяне у нас е допринесло за общото подобряване на представянето на фонда през първото полугодие. Нетната му печалба от наеми за периода е достигнала 241,178 млн. евро спрямо 196,303 млн. евро към края на първото полугодие на миналата година. Печалбата му преди данъци е възлязла на 296,9 млн. евро, доста над нивото от 211,9 млн. евро през същия период на миналата година. Портфейлът с активи на фонда в ЦИЕ се оценява на 6,7 млрд. евро спрямо 5,9 млрд. евро година по-рано.

Печалбата на акция, която ще бъде разпределена между акционерите, е достигнала 28,52 евроцента и е с 24,9% по-висока спрямо първото полугодие на 2022 г. Бордът на директорите е обявил дивидент от 25,67 евроцента на акция за първото полугодие.

Посещаемостта на моловете се е увеличила с 9,8% на годишна база, като след България по ръст се нарежда Словакия с 13,1%. В Румъния и Полша, двата най-големи пазара на NEPI в ЦИЕ, посещаемостта се е повишила съответно с 9,7% и 9,9% и е в унисон със средния ръст за компанията.

Приходите от продажби на наемателите през първото полугодие се нараснали с 16,3 на сто на годишна база, а средният размер на потребителската кошница е бил с 8% по-голям спрямо първото полугодие на миналата година. Събираемостта на наемите към средата на август е достигнала 97%.

Южноафриканският фонд има силна ликвидна позиция от 967 млн. евро към 30 юни 2023 г., състояща се от кеш и кешови еквиваленти на стойност 347 млн. евро и неизползвани налични кредитни инструменти на стойност 620 млн. евро. Компанията няма дългове с настъпващ падеж през тази година. Съотношението между дълга и собствения капитал е 33,4% и е под стратегическия праг на фонда от 35%.

През първото полугодие NEPI е подписала 534 нови наемни договора и удължаване на наемни договори за обща площ от 123 600 кв. м. Международни компании за търговия на дребно, някои от които навлизащи на пазара в ЦИЕ за първи път, са съставлявали 62% от наемната активност. Средният ръст на наемите е достигнал 7,5% през първото полугодие.

През първото полугодие NEPI е инвестирал приблизително 70 млн. евро в строителни и капиталови разходи. Най-големият проект на фонда, който трябва да бъде завършен тази година, Promenada Craiova в Румъния, ще отвори врати през октомври. Договорени и подписани са наемни договори за 99% от площта на търговския център от 53 700 кв. м брутна отдаваема площ и 85% от ритейл парка с площ от 10 хил. кв. м брутна отдаваема площ.

Продължава разширението на Promenada Mall в Букурещ, дейностите вървят по план и в рамките на планирания бюджет, а откриването му е планирано за четвъртото тримесечие на 2025 г., съобщава фондът. Първият жилищен проект на компанията Vulcan Residential в Румъния е завършен, като 60% от 254-те жилища вече са продадени.

Общите разходи за проекти на етап строеж или разрешение за строителство са достигнали 722 млн. евро, от които 287 млн. евро вече са инвестирани. Общите планирани строителни и капиталови разходи за второто полугодие са на стойност 150 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още