IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на наеми в Манхатън явно е достигнал върха си

Цените през август са останали без промяна през обикновено най-скъпия период на годината за новите наематели

16:51 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарът на наеми в Манхатън показва признаци, че е достигнал върха си, след като цените през август са останали без промяна през обикновено най-скъпия период на годината за новите наематели, съобщава Bloomberg.

Средният наем по нови договори, подписани миналия месец, е бил 4400 долара, оставяйки без промяна от рекорда, поставен през юли, посочва оценителят Miller Samuel и брокерската къща Douglas Elliman Real Estate. Стабилността предполага, че потребителите са достигнали критична точка, след като наемите се покачиха със 7,3% на годишна база и с 35% спрямо август 2021 г.

Август често бележи върха на сезона на наемите, тъй като наемателите се местят, преди учебната година да започне. Тази година обаче той се оказа по-бавен в сравнение с май и юни, посочва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel. Броят на новите договори за наем през август е спаднал с 14% на годишна база до 5025.

„Все още сме на или много близо до рекордните върхове, но продължаваме да наблюдаваме спад при новите договори за наем и това е индикатор, че пазарът е на върха“, казва Милър.

Броят на наличните апартаменти се е свил спрямо юли, което предполага, че наемателите избират да подновят наемите си, вместо да се хвърлят на пазара в търсене на ново място за живеене. Отслабващата конкуренция е друг знак за отслабването на пазара. Според Милър 11% от договорите за наем са били подписани сред наддавания спрямо 19% година по-рано.

В Бруклин наемите явно също са достигнали върха си. Медианната цена е била 3850 долара през август – със 100 долара по-малко спрямо юли. В северозападната част на Куинс, където има наплив на наематели, тъй като не могат да си позволят жилища в Манхатън и Бруклин, средната цена се е повишила с 259 долара до рекордните 3900 долара. И в двете области броят на новите договори за наем е намалял с над 40% спрямо година по-рано.

Според Милър наемодателите може да започнат да намаляват исканите цени, тъй като търсенето спада, но той не очаква големи понижения на цените през следващите месеци.

„Никой не очаква корекция на наемите, освен ако нямаме сериозно икономическо събитие“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още