IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Китай е имотният пазар с най-висока стойност в световен план

13:33 | 26.09.23 г. 1
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света.

През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто от стойността на недвижимите имоти в света.

Общата стойност на имотите в света през 2022 г. е намаляла с 2,8% спрямо 2021 г., когато тя беше 390,5 трлн. долара, въпреки че е нагоре с 18,7 на сто спрямо нивата през 2019 г., т.е. преди COVID-19. Растежът сред всички класове активи – недвижими имоти, акции и т. н., се е забавил през 2022 г. в сравнение с 2020-2021 г. заради ускоряването на инфлацията и повишаването на лихвите, сочат данните на консултантската компания.

Стойността на всички имотни сектори обаче остава над нивата през 2020 г. От гледна точка на различните имотни сектори жилищата са най-големият, като съставляват 76% от глобалната стойност на недвижимите имоти. Тяхната стойност е достигнала 287,6 трлн. долара през 2022 г., което е спад с 1,6% спрямо 2021 г., когато тя беше 292,2 трлн. долара.

Стойността на бизнес имотите в света е достигнала 50,8 трлн. долара, като е намаляла спрямо 51,7 трлн. долара през 2021 г. и съставлява 14 на сто от общата стойност на недвижимите имоти. На трето място е стойността на земеделската земя, която е достигнала 41,3 трлн. долара спрямо 46,6 трлн. долара през 2021 г. и съставлява 11% от общата стойност на недвижимите имоти.

„Въпреки разместването на пластовете на пазарите и спекулации за бъдещето на някои сектори недвижимите имоти като цяло продължават да са активът, където е съсредоточено най-голямото богатство в света“, коментира Пол Тостевин, ръководител на световните анализи в Savills.

Жилищните имоти доминират, а между 2019 и 2022 г. стойността им е нараснала с 21,1%, изпреварени по ръст само от златото. Те се възползваха от периода на ултраниски лихви в съчетание с вниманието към дома в много страни по време на блокадите, допълва Тостевин. „Ясно е, че предвид слабото развитие на недвижимите имоти на някои локации в дългосрочен план растежът ще продължи с прибавянето на още наличности в света“, отбелязва той.

Към 2022 г. Китай е бил имотният пазар с най-висока стойност в света, съставляващ 26% от общата стойност на недвижимите имоти в световен план (жилищни и бизнес имоти), следван от САЩ с дял от 19%. Но Savills отбелязва, че Канада и Австралия, които заемат съответно седмо и десето място, отчитат значителен ръст на цените на жилищата през последните години и изпреварват страни с много по-голямо население по обща стойност на имотите.

Индия, която е страната с най-голямо население в света, е на 14-о място по стойност на недвижимите си имоти, което показва потенциала на страната за растеж в бъдеще на този пазар.

В десетката на имотните пазари с най-висока стойност в света попадат още Япония, Германия, Великобритания, Франция, Южна Корея и Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bobopopov
преди 6 месеца
Като дойде,време за катаклизми,Господ(природата) ще ни направи бедни ( и без БВП)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още